Det er mye fokus på vekt i svangerskapet

Det er mye fokus på vekt i svangerskapet

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 17.10.24

Har man diabetes i svangerskapet, medfører dette en del ekstra kontroller. Det synes jeg selvfølgelig er bra, men også litt slitsomt. Jeg liker ikke så godt være gravid i utgangspunktet og synes dette fokuset på vekt bare skaper enda flere vonde følelser. Og hvorfor er det så viktig?

Det er hyppige timer på sykehuset. For min del er det ikke oftere enn nødvendig da jeg er godt regulert og ting går veldig bra. Likevel blir det jo flere kontroller for meg enn for gravide som er friske uten komplikasjoner. En ting som likevel overrasket meg dette svangerskapet er det store fokuset på vekt.

Annonse

Jeg går til oppfølging både på sykehuset og vanlige svangerskapskontroller hos jordmor. Jeg tar blodprøver, leverer urinprøve og sjekker blodtrykk. Det er jo viktig og helt forståelig. Det jeg derimot ikke helt forstår er hvorfor de er så opptatt av hva jeg veier. På de første timene på sykehuset var de veldig opptatt av jeg skulle veie meg. Personlig synes jeg dette er litt tøft akkurat nå da jeg ser kroppen endrer seg mye, og jeg vet jeg har gått opp en del i vekt.

Jeg liker ikke så godt være gravid i utgangspunktet og synes dette fokuset på vekt bare skaper enda flere vonde følelser. Og hvorfor er det så viktig? Jeg spurte på sykehuset om det virkelig var nødvendig at jeg veide meg. Ja, det hadde legen lagt inn at jeg skulle.

LES OGSÅ: Gravid igjen: Oppfølgingen i svangerskapet er annerledes denne gangen

«Hvordan har du klart å legge på deg SÅ mye?»

For meg toppet det seg likevel da jeg hadde min andre time hos jordmor på helsestasjonen. Jeg måtte gå på vekta som vanlig. Jordmor så på vekten og sa alt var greit. Så sjekket hun papirene mine og haka falt vel nesten ned på knærne. Hun ville jeg skulle veie meg igjen. Vekten viste fortsatt det samme og jordmor utbrøt, lettere sjokkert «Hvordan har du klart legge på deg SÅ mye siden svangerskapets start?!».

Nå høres det jo ut som jeg har lagt på meg ekstremt mye. Det vil jeg ikke si. Ja, det er mer enn jeg la på meg totalt forrige svangerskap og jeg skal ærlig innrømme at jeg synes det er tøffere å være gravid denne gangen. Jeg trener, beveger meg og jobber fullt, men når det gjelder kostholdet vet jeg at jeg har kost meg litt ekstra og ikke vært så nøye som sist.

Annonse

Denne kommentaren sjokkerte meg og såret meg. HVORDAN jeg har klart legge på meg er vel egentlig et ganske dumt spørsmål. Det handler jo bare at man har spist mer enn man har behov for, i tillegg til at man er gravid. Dette er jeg fullstendig klar over, men har ikke tenkt over at det er noe problem. Jeg jobber fullt, trener styrke, har ingen plager, alle prøver er bra. Målingene på vektstkontroll har så langt vært bra og jeg får masse skryt for blodsukket mitt. Likevel var det visst et stort problem at jeg hadde lagt på meg mer enn det hun mente var nødvendig.

LES OGSÅ: Hva gjør du når prøvene på årskontroll viser tegn til komplikasjoner?

Unødvendig mye fokus på vekt

Da hun i tillegg begrunnet det med at hun hadde kunne forstått vektoppgangen om blodsukkeret mitt hadde vært høyt, men ikke kunne forstå det siden det var så fint, kjente jeg at jeg kokte innvendig. Det er ingen sammenheng mellom dette, og jeg hadde lyst til å spørre om hun ikke vet at noen bevisst går med høyt blodsukker for å gå ned i vekt. Og vet hun ikke at blodsukkeret kan være ekstra vanskelig å regulere i svangerskapet og at man i begynnelsen gjerne har flere følinger som innebærer at man må spise? Jeg tenker man ikke bør uttale seg om ting man ikke vet noe om.

Dessverre ble jeg så satt ut der og da at jeg ikke klarte si noe. Dagene gikk etter denne kontrollen og jeg kjente jeg ikke klarte slutte tenke på det. Jeg bestemte meg derfor for å gi beskjed på forhånd før neste time. Jeg sendte en melding til jordmor hvor jeg skrev at jeg synes dette negative fokuset på vekt er unødvendig, og spesielt når alt ellers er bra. Jeg skrev også at dette er ekstra sårbart for meg nå som jeg er gravid og ba om respekt for det.

Det finnes bedre måter å snakke om vekt på

Jeg er veldig spent på om vekt blir et tema neste time. I så fall har jeg bestemt meg for at jeg ikke ønsker veie meg med mindre det er en medisinsk begrunnelse for det. Jeg er i så fall spent på hva det er.

Jordmor mente også at om jeg la på meg for mye ville det blir vanskelig å få det av seg etterpå. Det blir vel mitt problem tenker jeg. Men det gikk nå bra sist. Jeg skulle da veie meg et par ganger i uka hjemme for å «unngå at jeg gikk opp 2-5 kg i uka». Denne kommentaren synes jeg også var ganske spesiell, og det rådet har jeg av hensyn til meg selv ikke valgt å følge.

Jeg tenker det finnes ganske mange andre tilnærminger til å snakke om vekt enn det hun gjorde. Hun kunne for eksempel stilt noen spørsmål eller kommet med noen fornuftige råd og tips. Jeg håper uansett at hun tar tilbakemeldingen min på alvor og at jeg og andre slipper å bli utsatt for slike kommentarer.

NB! Innlegget er skrevet av en ekstern forfatter som er ansvarlig for sitt innhold, og gir uttrykk for egne meninger, holdninger og opplevelser.

LES OGSÅ: Vekten er mitt evige problem

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: