Hva gjør du når prøvene på årskontroll viser tegn til komplikasjoner?

Hva gjør du når prøvene på årskontroll viser tegn til komplikasjoner?

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 12.06.24

Jeg er veldig klar over at man med diabetes er ekstra utsatt for en rekke senkomplikasjoner, blant annet skader på øyne og føtter. Men på årskontrollen fikk jeg meg en overraskelse, og ny kunnskap omkring dette da jeg fikk svar på prøvene mine.

Nylig var jeg på den årlige diabeteskontrollen hos lege på sykehuset. Diabetesforbundet har en veldig nyttig oversikt over ting en slik kontroll skal inneholde og en av tingene som det ble ekstra fokus på denne timen var symptomer og risiko for komplikasjoner ved diabetes.

Annonse

Legen tok først en prat med meg om hvordan det går med diabetesbehandlingen min, om jeg er fornøyd med utstyret jeg bruker og om jeg har noen plager eller noe jeg ønsker å ta opp. Deretter gjorde han diverse undersøkelser og sjekket blant annet førligheten i beina mine. Denne er bra, men av komplikasjoner har jeg litt forandringer på det ene øye. Det har jeg hatt noen år, og dette blir fulgt opp årlig hos øyelege. Foreløpig er ikke dette så alvorlig at man gjør noe med det, men dette kan jo bli aktuelt på sikt.

Fant protein/eggehvite i urinen

I alle år har prøvene jeg har tatt både hos lege og sykepleier vært fine. Og det var de nå også. Stort sett. Det eneste var at jeg hadde utslag på eggehvite i urinen og litt forhøyet kolesterol. Eggehvite eller protein i urinen kan være tegn på skade på nyrene, som er en komplikasjon ved diabetes. Men legen sa også til meg at dette kunne skyldes andre ting. For eksempel ved langvarig stress eller infeksjon i kroppen.

Jeg er nok ikke rammet av noe av dette, men jeg håper at jeg kan få positive nyheter ved neste kontroll. Siden prøvene viste utslag på eggehvite eller protein i urinen, ønsket legen at jeg skulle ta nye urinprøve hos fastlegen om 6-8 uker. Forhåpentligvis er prøvene da normale igjen, men er de ikke det må jeg begynne på en lav dose blodtrykksmedisin for å bli kvitt problemet.

LES OGSÅ: Kommer insulinpumpen til å fri meg fra diabetes?

Forhøyet kolesterol

Prøvene viste også at jeg har litt forhøyet kolesterol. Dette overrasket meg, både med tanke på alderen min og livsstilen min. I tillegg var jeg ikke klar over at dette var en komplikasjon ved diabetes. Jeg hadde 2.3 i kolesterol og legen sa det var ønskelig at det ikke var høyere enn 2. Per nå trenger jeg ikke medisiner, men det kan bli aktuelt etter hvert.

Annonse

Jeg spurte legen om det var noe jeg kunne gjøre selv for å senke kolesterolet eller unngå å begynne på medisiner. Dette er helt ærlig noe jeg ikke har så lyst til, men jeg ønsker jo heller ikke ha forhøyet kolesterol som heller ikke er bra over tid. Legen sa man kan senke kolesterolet ved å spise sunt, magert og drive med fysisk aktivitet. Alt dette gjør jeg og lever forholdsvis sunt tenker jeg selv. Likevel har jeg jo perioder hvor jeg spiser dårlig og må av naturlige grunner spise ting med sukker når jeg har lavt blodsukker.

Livsstilen min eller diabetesbehandlingen min er jo heller ikke perfekt (det skal man heller ikke forvente), og har helt sikker rom for forbedringer.

LES OGSÅ: En positiv opplevelse på årskontroll hos legen

Må huske at 20 år med diabetes setter sine spor

Jeg synes helt ærlig det var litt trist og skamfullt å få disse resultatene på prøvene. Jeg gikk i gang med en aldri så liten selvransaking og tenkte på alle de gangene jeg har hatt høyt blodsukker, latt være å trene eller spist usunt. Men jeg merket fort at dette ikke var hensiktsmessig. Det er ingen vits å påføre seg skam for dette. Jeg har tross alt levd med diabetes i snart 20 år og det er jo ikke så rart at det har begynt å sette noen spor.

Alle andre prøver var fine og langtidsblodsukkeret mitt er bra. Jeg fungerer bra i hverdagen, trener, er i full jobb og lever stort sett som en frisk person. Jeg gjør så godt jeg kan og vet at perfeksjon er umulig med en sykdom som diabetes.

Likevel følte jeg meg litt urolig etter legetimen og tok derfor kontakt med Diabeteslinjen. Her sendte jeg inn et spørsmål via chat om at jeg ønsket litt mer informasjon rundt kolesterol og nyreskade ved diabetes. Etter kun én dag fikk jeg et veldig utfyllende svar tilbake. Dette var ganske identisk med det legen hadde fortalt meg, foruten at de skrev at det å senke kolesterolet med kosthold og trening kan i mange tilfeller være veldig vanskelig.

Kolesterolsenkende tabletter er derfor et godt alternativ og noe mange med diabetes må bruke. Selv om Diabeteslinjen heller ikke kunne gi meg noen andre oppløftende nyheter, var det godt å få et svar svart på hvitt.

LES OGSÅ: Slik løper jeg en mil med diabetes

Viktig å kjenne til mulige senkomplikasjoner

Det er ikke særlig oppløftende å lese om diabetes og komplikasjoner, men det er likevel viktig å kjenne til hvilke komplikasjoner man er utsatt for å få, hvordan man kan forebygge det og hva som er alternativene om man får komplikasjoner.

Jeg lærte i hvert fall noe nytt av denne legetimen og har også lest meg opp på komplikasjoner ved diabetes for å være mest mulig forberedt. Jeg anbefaler å bruke Diabetesforbundet sine nettsider til dette, eller snakke med din lege eller sykepleier.

Kilder:
https://www.diabetes.no/felles/rettigheter/rett-til-behandling-og-helsehjelp/

https://www.diabetes.no/felles/komplikasjoner/

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: