Slik løper jeg en mil med diabetes

Slik løper jeg en mil med diabetes

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 21.04.24

Jeg hadde aldri før løpt en mil da jeg meldte meg på et løp med denne distansen. Det ble litt prøving og feiling, men etter hvert fant jeg en oppskrift som funker både for meg og blodsukkeret – nesten hver gang. Her er mine tips til å løpe en mil med diabetes.

De siste 10-15 årene har jeg primært drevet med styrketrening, med noe løping innimellom. Jeg har alltid tenkt at jeg ikke er en løper og har syntes at det har vært en ekstra utfordring å tilpasse blodsukker og insulin til denne treningsformen. Under koronaepidemien hvor treningssentrene ble stengt over en lengre periode ble plutselig løpeturer ute i frisk luft et høydepunkt i uken for meg.

Annonse

Det at jeg og mannen min løp sammen var også en stor motivasjon. Han hadde pulsklokke, har løpt mye før og ga meg derfor mye tips og veiledning. Vi løp som regel en runde på rundt fem kilometer. Jeg synes det var akkurat passe. Både med tanke på løpingen, men også blodsukkeret.

LES OGSÅ: Hvordan få struktur på treningen

Meldte meg på et løp på en mil

Da treningssentrene åpnet igjen etter en stund og jeg etter hvert ble gravid, ble løpingen egentlig satt på pause igjen helt til i fjor sommer. Da jeg og mannen min gikk sammen om en livsstilsendring fikk jeg lyst til å ta opp løpingen igjen. Da jeg tok den første løpeturen bare for å teste formen, ble jeg positivt overrasket. Det var lettere enn jeg husket. Her er det nok to faktorer som spilte inn; jeg har gått utallige turer med vogn og jeg har gått ned noen kilo siden sist jeg løp.

Det at det føltes såpass greit å løpe ga meg blod på tann. Plutselig hadde jeg og mannen min meldt oss på et løp i nærområdet, med distanse på èn mil. Og jeg hadde aldri løpt en mil før!

LES OGSÅ: En bærekraftig livsstilsendring

Annonse

Mine tips for en vellykket løpetur med diabetes

Dette innebar at jeg faktisk måtte løpe noen turer på en mil. Jeg synes det var litt skummelt. Hvordan skulle jeg løse dette med blodsukkeret? Det ble litt prøving og feiling, men etter hvert fant jeg en oppskrift som funker så å si hver gang. For at løpeturen skal bli vellykket for meg med tanke på blodsukkeret gjør jeg følgende;

  1. Prøver å legge løpeturen fra morgenen av etter frokost.
  2. Inntar rundt 50-60 gram karbohydrater og setter ikke insulin. Dette avhenger selvfølgelig av utgangspunktet, men er blodsukkeret under 10 setter jeg ikke insulin.
  3. Har med saft, muslibar og druesukker i tilfelle føling.
  4. Måler blodsukker underveis og har med insulinpumpe i tilfelle jeg trenger insulin
  5. Har med telefon og gir alltid beskjed til noen om hvor jeg løper

Jeg har hatt mange løpeturer siden i sommer, den lengste på 13 kilometer. Blir det noe særlig mer enn 1 mil, tror jeg nok at jeg må spise eller drikke noe underveis for å holde blodsukkeret oppe. Men per nå synes jeg det å løpe èn mil (eller kortere) er akkurat passe, og har funnet en oppskrift som fungerer veldig godt for meg.

LES OGSÅ: 4 ting som gir meg ro rundt mat

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: