4 ting som gir meg ro rundt mat

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 29.02.24

Det store fokuset på ultraprosessert mat og meninger om hva vi med diabetes bør spise, skapte stress og bekymring i livet mitt. Det måtte jeg rydde opp i, og her vil jeg dele de fire tingene som har redusert mine bekymringer og gitt meg ro rundt mat.

I forrige innlegg fortalte jeg at jeg den siste tiden har hatt mange tanker og bekymringer omkring hva og hvordan jeg skal spise. Det kom til et punkt hvor jeg kjente at dette skapte mye stress og negativitet i hverdagen min. Det gikk utover humøret, ga meg tankekjør og ikke minst fikk det negativ effekt på blodsukkeret.

Annonse

Jeg vil i dette innlegget presentere fire tiltak jeg har gjort den siste tiden for å redusere dette:

1. Regelmessig aktivitet/trening

Det å trene eller være i fysisk aktivitet er noe jeg vet gjør meg godt. Jeg har hele veien opprettholdt dette, i større eller mindre grad. Å sette treningen i et system og sørge for noe fysisk aktivitet hver dag gjør at hodet blir lettere, jeg føler meg bra i kroppen og får tankene over på andre ting.

LES OGSÅ: En bærekraftig livsstilsendring

2. Ha en plan for kostholdet

Det å ha noen tanker og føringer for hva jeg skal spise, skaper mindre stress og bekymringer for meg. Jeg sier ikke at dette er rett for alle, men etter å ha fått hjelp til å utforme en individuell mat- og treningsplan, hvor jeg vet at jeg får i meg det jeg skal i løpet av en dag, synes jeg ting blir enklere. Jeg er et vanemenneske og spiser gjerne det samme til de ulike måltidene over lengre perioder. Når jeg har et bredt utvalg av matvarer og måltider å velge mellom som jeg vet gjør at jeg holder meg mett og fornøyd, opplever jeg mindre stress og uro rundt mat.

3. Tenke på det som fungerer for meg

Jeg merker selv at jeg kan bli veldig opphengt av hva alle andre mener og spiser. Spesielt når det gjelder profiler på sosiale medier. Derfor prøver jeg nå å rette øynene mer mot meg selv. Hva fungerer for meg? Jeg har tross altså også en kronisk sykdom som påvirkes i stor grad av hva og hvordan jeg spiser.

Annonse

LES OGSÅ: Det første året som mamma med diabetes

4. Pause fra sosiale medier

Sist, men ikke minst er kanskje det tiltaket som jeg har merket størst effekt av. Jeg har rett og slett tvunget meg selv til å ta en pause fra sosiale medier, da Instagram, som er det stedet jeg i størst grad får og oppsøker informasjon rundt ernæring. Jeg har skjønt at det den siste tiden har blitt for mye. Å hele tiden få informasjonen rett i fanget kan bli overveldende og plutselig har man brukt mange timer på ting som ikke alltid gjør deg godt. Det er rett og slett avhengighetsskapende å sitte og scrolle på den måten. Å ta en pause har ikke bare vært lett. Jeg har måtte finne andre ting å holde på med når jeg ellers ville scrollet på Instagram.

Løsningen for meg har vært å finne tilbake til bøkene. Jeg har alltid likt å lese og alltid lest mye. Men den siste tiden har det blitt mindre av det. Naturlig nok på grunn av ny tilværelse som mamma, men også at det krever større konsentrasjon enn å scrolle på mobilen. Jeg bruker fortsatt sosiale medier og mobil, men har bevisst tatt en pause fra Instagram. Jeg kjente allerede at bare etter èn dag uten å sjekke Instagram ble jeg mindre stresset og at det var deilig å ikke oppsøke denne informasjonen.

Gitt meg bedre blodsukker

At jeg er mindre stresset, gjør også at blodsukkeret mitt er bedre og jeg tar matvalg som jeg erfarer fungerer bra for meg, uten å tenke på om dette er i tråd med hva som menes på sosiale medier. 

Jeg sier ikke at jeg aldri skal tilbake til Instagram eller at det bare er negativt. Tvert imot har jeg lært masse om kosthold av å følge ulike profiler og har også tatt noen bevisste valg og endringer i matveien som følge av dette. Men akkurat nå kjenner jeg at trenger en pause fra det hele og finne litt tilbake til hva som faktisk fungerer for meg.

LES OGSÅ: Lytt til blodsukkeret

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: