Hvordan få struktur på treningen?

Hvordan få struktur på treningen?

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 05.06.23 | Sist redigert: 27.06.23

Jeg trener nesten hver dag, og får derfor ofte spørsmål om mine treningsrutiner og hvordan jeg klarer å få struktur på treningen min. I dette innlegget vil jeg prøve å svare på de fem spørsmålene jeg oftest får.

Typiske spørsmål jeg får er:

Annonse
  1. «Hvordan klarer du å trene nesten hver dag?»
  2. «Hvordan får du tid til å trene hver dag?»
  3. «Hvorfor trener du nesten hver dag?»
  4. «Hvordan klarer du å holde blodsukkeret dit stabilt under trening?»
  5. «Blir du ikke sliten?»

1. Hvordan klarer du å trene nesten hver dag?

Jo, når treningen blir en rutine i hverdagen fører den til mer energi. Det er ikke lenger et ork å komme seg ut døra for å gå på treningssenteret eller gå den turen. Jeg føler jeg har lyst til å gjøre det. (Nøkkelen er altså at treningen må bli en rutine – så man må nok pushe seg selv litt mer i starten.)

LES OGSÅ: Tren det som gjør at du kommer deg på trening

2. Hvordan får du tid til å trene?

Innimellom jobb og å ha barna annenhver uke så må jeg ta meg tid. Istedenfor å sitte i sofaen og gjøre ingenting kan jeg jo trene isteden? Jeg slapper av på trening, og lar hodet få en pause. Når jeg løper eller går på mølle «binger» jeg TV-serier som jeg ellers ville gjort i sofaen. En vinn-vinn situasjon.

3. Hvorfor trener du nesten hver dag?

Trening er bra for kroppen. Jeg har en familie med både kreft og hjerte-karsykdommer. I tillegg til at jeg selv har diabetes type 1. Jeg sier ikke at trening nødvendigvis vil fjerne risikoen totalt for å få kreft eller hjerte-karsykdommer. Men jeg prøver i hvert fall å minske sjansen med noen promille eller prosent. Og trening hjelper på å få et stabilt blodsukker, som gjør at senvirkningene av diabetesen ikke kommer snikende like fort.

Hvordan få struktur på treningen: tagging på en boks ute sier "uansett hvor sakte du går, så knuser du alle som ligger på sofaen"
Foto: Linda Terwindt.

Jeg har mine perioder hvor jeg sliter med mye smerter, og da hjelper det faktisk om ikke annet å bare komme seg ut døra. Turen trenger ikke være lang, og man trenger ikke å gå raskt. Pulsen trenger ikke nødvendigvis å bli høy. All bevegelse er god bevegelse. Kos deg, sett på en podcast eller musikk. Eller benytt deg av Stolpejakten eller kanskje fange noen Pokémon? Både Stolpejakten og Pokémon GO er fantastiske tiltak for å få barna med på turen også.

Annonse

LES OGSÅ: Trening styrker ikke bare den fysiske helsa

4. Hvordan klarer du å holde blodsukkeret stabilt under trening?

Jeg trener aldri på tom mage, eller rett etter at jeg har spist. Jeg har alltid med meg druesukker, søt saft, Urge eller en liten niste – det avhenger litt av om jeg skal på treningssenteret, på langtur, eller bare rett utenfor stuedøra. Jeg har også en insulinpumpe og sensor som kommuniserer, så insulintilførselen blir stoppet dersom blodsukkeret stuper, og den gir mer insulin dersom blodsukkeret stiger. Blodsukkeret mitt har en tendens til å stige ved styrketrening.

LES OGSÅ: Hvordan unngå føling under trening?

5. Blir du ikke sliten?

Selvfølgelig blir jeg også sliten, men jeg personlig føler ikke at slitenhet etter trening gir en dårlig følelse. Snarere tvert imot. Jeg har prestert, jeg har gjort noe – nå kan jeg slappe av. Pluss at jeg som nevnt tidligere lar hodet få en pause.

Har du fått struktur på treningen? Og hvordan fikk du det til?

LES OGSÅ: Det er hardere å prioritere trening når man har diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: