En positiv opplevelse på årskontroll hos legen

En positiv opplevelse på årskontroll hos legen

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 16.05.24

Nylig var jeg på årlig diabeteskontroll hos legen på sykehuset. Min erfaring med leger når det gjelder diabetesbehandling er varierende. Jeg har dessverre opplevd at mange leger ikke har spesielt god kunnskap om diabetes. Denne gangen ble jeg derimot veldig positivt overrasket!

Sist jeg var til årskontroll på dette sykehuset, minnes jeg at legen kun fokuserte på komplikasjoner ved diabetes og hvor alvorlig sykdommen er. Dette på tross av at jeg hadde fine prøver og er godt regulert. Jeg husker at dette ikke var noen god opplevelse og at jeg ba om å få en annen lege neste gang.

Annonse

Nå er det noen år siden sist jeg har vært på dette sykehuset da jeg har bodd et annet sted i noen år. Jeg var derfor veldig spent på opplevelsen denne gangen. 

Har møtt leger med store kunnskapshull

Jeg har hatt mange gode erfaringer med leger og helsepersonell for øvrig, men også en del dårlige. En opplevelse jeg har friskt i minne er noe fastlegen min spurte om ved en gang jeg hadde time hos ham for noe som ikke var diabetsrelatert. Likevel begynte legen min å spørre litt om diabetesen min og han lurte på om jeg noen gang hadde følinger. Da kjente jeg at jeg bare ble oppgitt og ikke orket snakke noe mer med han om dette. Det var heller ikke derfor jeg var der.

Klart, det er positivt at legen var interessert og nysgjerrig, men når det er såpass store kunnskapshull rundt diabetes, kjente jeg at ikke orket begynne belære han om akkurat det.

Jeg har forståelse for at fastleger ikke har diabetes som sitt spesialfelt og at de skal kunne litt om alt. Likevel synes jeg det kan være sjokkerende hvor lite kunnskap enkelte har om helt grunnleggende ting ved diabetes.

Jeg minnes også at jeg ved årskontroll ved et annet sykehus var hos lege på diabetespoliklinkken. Da hadde jeg det litt vanskelig med diabetesen min og luftet dette for legen. Det endte med at jeg ble veldig lei meg, gråt og synes dette var vanskelig å snakke om. Legen ble satt ut av min reaksjon og løp for å hente en diabetessykepleier. Hun håndterte heldigvis dette veldig bra og er nok vant til slike reaksjoner fra diabetespasienter.

Annonse

LES OGSÅ: Kolesterol og blodtrykk

Endelig en positiv opplevelse på årskontroll

Men tilbake til årskontroll hos legen. Jeg var som nevnt spent på hva som ville møte meg, og må innrømme at jeg gikk inn med en viss skepsis. Det skulle vise seg å være helt unødvendig. Her møtte jeg en utrolig hyggelig og dyktig lege. Han gjorde alle rutinemessige undersøkelser og stilte meg relevante spørsmål rundt min diabetes og generelle helse.

Noe jeg også ble positivt overrasket over var at han var såpass oppdatert og interessert i behandlingsutstyr innenfor diabetes. Han spurte hva slags utsyr jeg brukte og når jeg fortalte hva jeg hadde, sa han at han ønsket jeg skulle få den nyeste utgaven av dette. Det endte med at jeg fikk ny insulinpumpe og et tilbud om å bytte til en annen kontinuerlig blodsukkermåler dersom jeg ikke var fornøyd med den jeg har. Det er jeg for øvrig, så ønsker ikke bytte ut denne.

Alt i alt hadde jeg en veldig positiv opplevelse på årskontroll hos denne legen og vet at jeg ikke trenger gruer meg til neste gang.

LES OGSÅ: Dette er de viktigste tallene for god diabetesbehandling

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: