Kolesterol og blodtrykk

Kolesterol og blodtrykk

Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Født i 1974, opprinnelig fra Finnsnes, men bor i Tromsø. Hadde svangerskapsdiabetes i 1998/99 som utviklet seg til diabetes type 1. Fikk etter 17 år vite at jeg hadde LADA i grunnen på min diabetes. 2 barn og ett barnebarn. Er utdannet spesialpedagog, men jobber nå som personalkonsulent. Har alltid vært ”flink pike” og møtte nesten veggen i oktober 2018. Var sykemeldt frem til april 2020 og har innsett hva en kronisk sykdom kan medføre etter et langt liv med diabetes, både fysisk og psykisk. Brenner for økt kunnskap og åpenhet rundt diabetes!
Publisert første gang: 05.03.23

Mange med diabetes opplever at spesialister gjerne vil ha oss på kolesterol og blodtrykksmedisiner. Legene har egne anbefalinger på hva disse målingene bør ligge på når man har diabetes.

Jeg har nå over flere år hatt litt for høyt «dårlig kolesterol», men likevel innenfor normal området for en frisk person. Jeg har også forsøkt utallige medisiner, men får store bivirkninger av disse som gjør at hverdagen min mister sin kvalitet.

Annonse

I år, som i fjor

I år, som i fjor, på årskontroll påpekes mitt kolesterol. Men denne gang med at spesialister nå kan skrive ut en type kolesterol medisin som man tar via sprøyter. Jeg har kjennskap til denne type sprøyter da noen i familien min bruker de.

Hoppe i det

Jeg takket ja, og tenkte at nå måtte jeg bare hoppe i det, Så jeg gjorde det. Nå, snart en uke etter at jeg satte sprøyten, så opplever jeg middels høyt blodsukker og vet med sikkerhet at det har ingenting med mitt matinntak eller livet for øvrig.

Det store internett

Hva gjør man da? Man leter på det store internett. Søk: «diabetes og navnet på medisinen». Det kommer ingenting annet opp enn at den er utprøvd på mennesker med diabetes med god effekt. Jeg søker «høyt blodsukker og navnet på medisinen», men nei. Det sies ingenting om dette, hverken på norsk eller engelsk.

Innbilning?

Annonse

Så da er det kanskje bare jeg da, kanskje jeg innbiller meg dette? Finnes ingen svar på det. Jeg skal forsøke å sende en henvendelse til spesialistlegen i det jeg sender inn mine selv målinger av blodtrykket.

LES OGSÅ: Når du trodde du hadde opplevd alt

Blodtrykk

Joda, for jeg fikk beskjed om at blodtrykket skal ikke være mer enn 135/85. Okei, da er det bare å begynne å måle hjemme. Veldig fint at jeg har en egen måler hjemme da slik at jeg får gjort dette.

Morgen og kveld, måle når jeg våkner, måle før jeg sovner. Problemet er at jeg ofte sovner før jeg får målt på kveldene. Mulig jeg er lite rutinert, men det er mye å tenke på til en ellers travel og stressende hverdag.

Hater å ta medisiner

Jeg forstår at spesialisten kun ønsker mitt beste og derfor tilbyr meg både kolesterol sprøyter og evt. blodtrykksmedisin. Men jeg HATER å ta medisin! Synes det er en stor belastning. Liker ikke bivirkninger som kan komme med disse inntakene.

«Bite i det sure eplet»

Selv om… så har jeg forstått at det blir min tur. Min tur til å måtte «bite i det sure eplet». Jeg har diabetes og da er det ønskelig med litt andre målinger enn på en frisk person. Nok en påminnelse om at jeg ikke er frisk. Det føles urettferdig og bittert. Spesielt bittert fordi jeg vet at om jeg ikke følger de råd som blir gitt så er det kun min egen helse det går utover i fremtiden.

LES OGSÅ: Med diabetes forsvant den stabile søvnen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: