Når du trodde du hadde opplevd alt…

Når du trodde du hadde opplevd alt…

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 22.03.19
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Etter å ha levd med diabetes i over 12 år, har jeg trodd jeg har opplevd de fleste scenario med denne sykdommen. Men det var helt til jeg fikk sesonginfluensa for første gang…

Annonse

Jeg har vært syk flere ganger etter at jeg fikk diabetes. Ikke alvorlig syk, men forkjølelse, omgangssyke, feber og andre normale sykdommer. Det mest alvorlige var en lungebetennelse jeg raskt tok knekken på. Ingen av disse sykdommene har gjort store utslag på blodsukkeret.

Jeg har lest om de som sliter med ustabilt blodsukker under sykdom og øking av insulindosene. Det har jeg aldri hatt problem med, helt til jeg fikk sesonginfluensa…

LES OGSÅ: Diagnosen som snudde verden på hodet

Høy feber

Barna mine hadde vært syke noen dager da jeg ble smittet. Han ene var veldig syk i flere dager, mens eldstemann kom unna med feber i et par dager. Jeg tenkte jeg også kom til å få det lett siden jeg er voksen, i god form og sjelden syk. Da jeg ble syk, fikk jeg raskt høy feber. Jeg var ekstremt slapp og ville bare sove. Problemet med blodsukkeret oppstod med en gang. Det føyk i været selv om jeg satt de samme dosene som før jeg ble frisk. Den første natta svevde jeg mellom høy feber og høyt blodsukker. CGMen min pep og pep, og jeg satt hurtigvirkende hver tredje time gjennom hele natta (uten å spise).

LES OGSÅ: Min verste frykt

Annonse

Hjelp på sosiale medier

Etter et par slike netter søkte jeg råd i en lukket gruppe på Facebook som jeg er medlem av. Hvor mye ekstra insulin trengte de ved sykdom? De fleste økte med 25 – 50 prosent, og jeg økte mine doser først med 50 prosent. Det hjalp litt, men selv om jeg spiste mindre måtte jeg ha mer insulin. Derfor økte jeg med 100 prosent. De gangene jeg ikke gjorde det, måtte jeg ofte sette en justeringsdose i etterkant av måltidet.

Noen dager lå det mellom 12 og 14 i to tredjedeler av døgnet, og jeg hadde ikke krefter til å prøve å få det ned. Til slutt stoppet jeg å spise og bare drakk. Det hjalp, men jeg ble enda mer slapp og energiløs.

LES OGSÅ: Jeg tror jeg har pådratt meg «litt» diabetes

Legehjelp

Jeg tenkte sykdommen måtte gå over av seg selv slik det alltid gjør. Men etter åtte dager med feber og blodsukker ute av kontroll, tok jeg kontakt med fastlegen. CRP viste 120 og jeg ble satt på antibiotika. Jeg er i utgangspunktet skeptisk til antibiotika, men nå hadde jeg ikke noe valg. 10 dagers hestekur og beskjed om å holde meg innendørs til jeg var helt frisk. Jeg fikk også beskjed om å drikke masse, spise mat selv om jeg var redd for høyt blodsukker, hvile og måle blodsukkeret ofte selv om jeg har CGM.

Jeg lærte noe nytt under denne sykdomsperioden: Diabetes kan gjøre det utfordrende å være syk og man bør oppsøke legehjelp tidlig. Det er bedre å gå til legen en gang for mye når blodsukkeret svinger og du mistenker sykdom kroppen ikke kan fikse selv.

LES OGSÅ: Å ta hånd om diabetesen helt alene

Har du hatt sykdom som har påvirket din diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
1/5 1 tilbakemelding
Del: