Er det mulig å ha et perfekt blodsukker?

Er det mulig å ha et perfekt blodsukker?

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 05.06.24

Mange med diabetes bruker lang tid på å perfeksjonere behandlingen sin. Små endringer og prøving og feiling gjør at man over tid kan oppnå en bedre blodsukkerregulering. Vi ønsker selvsagt å ha et perfekt blodsukker hele døgnet, men er det egentlig mulig?

Nei, et perfekt blodsukker er ikke mulig å få til med diabetes. Men, jeg skal fortelle deg en hemmelighet. Personer uten diabetes har ikke et perfekt blodsukker de heller! Blodsukkeret deres er også over 10 iblant, og det svinger hele tiden. Personer uten diabetes hadde ikke fått en «flat linje» på sensoren sin, slik vi gjerne tror.

Annonse

LES OGSÅ: Diabetes er overveldende

Det finnes ingen perfekt blodsukker

Det viktigste ved diabetes, for å unngå senkomplikasjoner, er å oppnå et HbA1c-nivå (langtidsblodsukker) under 53 mmol/l. I tillegg til dette bør en passe på at blodsukkeret ligger mest mulig i normalområdet, mellom 3,9 og 10 mmol/l. Dersom du ligger et sted mellom disse verdiene mer enn 73 % av døgnet, tilsvarer dette som regel et HbA1c under 53 mmol/L. Det er individuelt akkurat hvor blodsukkeret bør ligge, noen kan ha et lavere blodsukker enn det andre er anbefalt, så her er det viktig å rådføre seg med en lege.

LES OGSÅ: Lær deg å forstå lavt blodsukker

God diabetesbehandling handler ikke om å ha et perfekt blodsukker, men å tilpasse behandlingen til seg selv og forsøke å ligge mest mulig innenfor målområdet, slik at man oppnår et langtidsblodsukker under 53 mmol/l. Blodsukkeret kan være svingende og vanskelig, men heldigvis finnes det ikke noe helt perfekt blodsukker å strekke seg etter.    

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: