Diabetes er overveldende

Diabetes er overveldende

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 05.07.23

Akkurat nå er du kanskje litt fortvilet? Har du nettopp fått diabetes, og prøver å google deg frem til gode svar? Eller er du midt i en periode med vanskelig blodsukker og lite motivasjon?

Fortvil ikke. Du er ikke alene. Diabetes er overveldende.

Annonse

Da jeg fikk diabetes type 1, startet jeg umiddelbart jakten på alle svarene. Hvordan skulle jeg gjøre ditt, og hvordan skulle jeg få til datt. Jeg ville raskest mulig vite hvordan jeg skulle holde blodsukkeret 100 % innenfor målområdet. Jeg ønsket svar på hvordan jeg skulle unngå føling, hva jeg ikke burde spise og en haug av andre ting. Jeg lette etter måter å få bedre diabeteskontroll. Alt dette googlet jeg, dagen etter jeg ble innlagt på Haukeland. 

LES OGSÅ: Google er ikke legen min

Ingen fasitsykdom

Diabetes er ikke en fasitsykdom. Det finnes ikke noe svar som gjelder for deg. Klart, det er mange tips og råd som vil hjelpe deg på rett vei, men du må basere mye av behandlingen din på erfaring. I perioder vil du oppleve å ha god diabeteskontroll, og at du stadig «optimaliserer» behandlingen for hver dag som går. Andre perioder må du kanskje endre på ting. Du må rett og slett prøve deg frem. Google har ikke alltid svaret. Noen ganger er det nok å være litt tålmodig.

LES OGSÅ: Mine første år med diabetes besto av mye prøving og feiling

Prøv deg frem

Uansett hvor mye du søker, hvor mange kjente du spør eller hvor mange legetimer du bestiller, vil du ikke finne svar på alt. Noe må du rett og slett bare erfare. La oss si du skal på skitur. Første gang går kanskje ikke ting som planlagt. Du får lavt blodsukker, og erfarer at du trenger litt mindre insulin. Neste gang husker du dette, men setter for lite insulin og får høyt blodsukker hele turen. Din tredje skitur husker du begge hendelsene, og slår kunnskapen sammen. Du setter perfekt insulindose før turen, og vipps så har du mestret det!

Annonse

Ingen kan fortelle deg hvordan nøyaktig hvordan du skal leve med din diabetes. Du vil få både gode og dårlige opplevelser. Husk likevel på, ting blir bedre, av og til tar det bare litt tid. 

LES OGSÅ: Mine beste tips til hvordan leve godt med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: