Lær deg å forstå lavt blodsukker

Lær deg å forstå lavt blodsukker

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 11.06.23

Lavt blodsukker er noe som mange, kanskje spesielt oss med diabetes type 1, er livredde for. Det er jo kanskje ikke så rart. Lavt blodsukker kan føre til både tap av bevissthet og hjerneskade. Å forstå følingene kan gjøre blodsukkerkontrollen litt lettere. Du kan tilpasse mengden du må spise, velge følingsmaten som passer deg og ikke minst ta vare på tennene dine.

Lavt blodsukker kan oppføre seg forskjellig, det kommer an på situasjonen og triggeren til det lave blodsukkeret. Dersom du eksempelvis har injisert alt for mye insulin, vil blodsukkeret synke fort, og du vil trenge flere karbohydrater enn normalt for å løfte blodsukkeret. Dersom blodsukkeret gradvis blir lavere, for eksempel på grunn av aktivitet, uten at det synker spesielt fort, er det ikke sikkert du i det hele tatt trenger å spise så mye.

Annonse

LES OGSÅ: Hva spiser jeg når jeg har lavt blodsukker?

Å korrigere et lavt blodsukker

Når man skal korrigere et lavt blodsukker med å spise, er det viktig å huske at det varierer fra person til person hvordan man reagerer på ulik mat. Noen får en voldsom blodsukkerstigning av å spise en halv banan. Jeg ser ikke noe særlig endring, selv om jeg spiser en hel. Den sjokoladen som noen andre med diabetes anbefaler, er ikke sikkert at er det rette valget for å øke ditt blodsukker.

Det er anbefalt å spise 2 g karbohydrat per 10 kilo kroppsvekt for å løfte blodsukkeret med 3 mmol/l. Dersom du veier 60 kilo, skal du altså spise 2 x 6 = 12 g karbohydrater, for å øke blodsukkeret med 3 mmol/l.

Trendpil

Dersom du bruker en kontinuerlig vevsglukosemåler (sensor), har mange av disse en trendpil som viser hvordan blodsukkeret er forventet å enten øke eller synke de neste minuttene. Disse pilene kan være til nytte når du skal vurdere tiltak mot lavt blodsukker. Noen blodsukkerapparat er også utstyrt med trendpil.

Å lære seg å forstå lavt blodsukker er gull verdt! Du lærer når det haster å spise, og når du har bedre tid. Du kan tilpasse det du spiser for å øke blodsukkeret og du unngår høyt blodsukker som et direkte resultat av overspising på grunn av lavt blodsukker. Tennene- og kroppen din vil takke deg.

Annonse

LES OGSÅ: Slik opplever jeg å ha lavt blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: