Hva spiser jeg når jeg har lavt blodsukker?

Hva spiser jeg når jeg har lavt blodsukker?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 10.03.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hva jeg spiser når blodsukkeret er lavt, varierer ut ifra tid, sted og situasjon. Hvor lenge er det siden jeg har spist og hvor lenge det er til jeg skal spise, spiller også inn. Faktisk er det veldig mye som spiller inni forhold til hva jeg putter i meg for å få opp blodsukkeret. Dette er hva jeg spiser når jeg har lavt blodsukker!

Lavt blodsukker er noe vi med diabetes lever med daglig. Både frykten for å få det og faktiske hendelser. Jeg har begynnende lavt blodsukker flere ganger i døgnet og tror det er helt normalt. Redningen for meg er kontinuerlig blodsukkermåler som gjør det enkelt å følge med på blodsukkeret. I tillegg holder jeg kontrollen på hvor lenge det er siden jeg spiste og tok insulin sist. Likevel er lavt blodsukker en del av hverdagen.

Annonse

Jeg har laget en oversikt over hva jeg spiser i de ulike situasjonene og tidspunktene på dagen når jeg blir lav. Jeg følger ikke denne planen slavisk og den endrer seg ofte. Men en hovedregel har vært at jeg skal bestrebe å få i meg langsomme karbohydrater så langt det er mulig.

På morgen hvis jeg ikke er sulten på frokost

Jeg har sjelden lyst på mat med en gang jeg står opp. Det kan ta fra en time til tre før jeg er sulten på et skikkelig måltid. Diabetesen min vil det dessverre ofte annerledes, og det er ofte jeg må ty til noe for å få det opp om morgenen. Meieriprodukter har alltid kicket blodsukkeret mitt. Derfor er noen spiseskjeer cottage cheese, kesam eller yoghurt effektivt. Og det er lett å få ned selv om matlysten er dårlig.

LES OGSÅ: Slik opplever jeg å ha lavt blodsukker

Når jeg trener inne

Jeg er glad i å trene på morgenen og gjerne før frokost. Spiser jeg frokost og setter insulin, liker jeg å vente et par timer før trening. Hvis ikke er det nesten garantert at jeg blir lav i løpet av økta. Jeg har tredemølle hjemme og den bruker jeg stort sett hver dag. På den har jeg noen biter smågodt med masse sukker i. Jeg spiser aldri smågodt normalt, men får jeg lavt blodsukker på tredemølla, tar jeg meg en bit eller to. Gjerne før det blir for lavt for da må jeg avbryte økten. Løper jeg lengre økter m jeg stor sett alltid ha påfyll.

Når jeg trener ute

Trener jeg ute, har jeg begynt å ha med rosiner i lomma. Det tar liten plass, griser ikke om det blir for varmt (slik som sjokolade kan gjøre) og tåler kulda hvis det er kaldt ute. Og jeg kan ta litt og litt ut ifra hvor raskt/langsomt blodsukkeret synker. Rosiner er ikke langsomme karbohydrater, men når jeg er ute og trener trenger jeg raske karbohydrater. Og jeg er sjelden ute lengre enn halvannen time og spiser heller noe ordentlig når jeg kommer hjem.

Annonse

LES OGSÅ: Akkurat nå skulle jeg ønske jeg ikke hadde diabetes

Rett før et måltid

Å bli lav like før et måltid er utrolig kjedelig. Særlig når man har laget god mat og den har en halvtime til den er ferdig. Hvis det er en halvtime til mat, må man putte i seg noe. I disse tilfellene prøver jeg å finne noe som gir rask stigning uten å gi særlig metthetsfølelse.

Problemet er jo at man ofte er sulten rett før et måltid, og lavt blodsukker kan trigge sultfølelsen. Problemet kan bli å begrense seg selv om det kun er halvtime til mat. Jeg pleier å ta noe flytende som juice eller annen drikke med sukker. Det får blodsukkeret raskt opp og metter lite.

LES OGSÅ: Lavt blodsukker uten kontroll

Når jeg kjører bil

Jeg pleier å ligge litt høyere i blodsukker når jeg skal kjøre bil. I bilen har jeg veldig mye liggende som skal få opp blodsukkeret når det er lavt. Nå på vinteren har jeg til og med en god morgen yoghurt stående i tilfelle (muslien spiste jeg en gang jeg var lav).

Mat som holder seg i bilen er drops og karameller, og sjokolade. Jeg vet mange bruker små juicebokser, men de fryser på vinteren. Jeg er mer fan av drops med sukker for de holder seg lenge i bilen uten å bli ødelagt. I tillegg har jeg alltid med meg veske når jeg er ute og kjører, og der har jeg alltids noe å spise på.

Når jeg skal legge meg

Å få lavt blodsukker i det jeg skal legge meg, er noe av det jeg misliker mest med diabetes. Særlig hvis jeg er trøtt og mett. Jeg liker ikke å legge meg til å sove hvis blodsukkeret er for lavt, da vet jeg det blir en urolig natt. Men er det lavt når jeg skal legge meg, må jeg få i meg langsomme karbohydrater som holder en stund. Spiser jeg raske, vil det gå rett opp og rett ned.

Det beste hadde vært å spise litt brød eller knekkebrød, men det spiser jeg ikke. Jeg pleier å ty til ulike typer barer, for eksempel mellombar fra Eldorado. De inneholder en del sukker, men også en god del fiber. En bar holder en god stund for meg, men er jeg lav når jeg legger meg vil jeg så å si alltid bli lav i løpet av natten også.

LES OGSÅ: Slik kan diabetes påvirke søvnen din

På natta

Lavt blodsukker i løpet av natta skjer flere ganger i uka. Jeg har prøvd mye forskjellig som følingsmat opp gjennom årene. Noen ganger tar jeg bare med meg noe tilfeldig fra kjøkkenet, andre ganger er det mer gjennomtenkt. Det siste er selvfølgelig det beste, men det skjer jo ikke alltid. En boks med juice er det enkleste synes jeg, samtidig er jeg ikke særlig glad i juice eller drikke med sukker. Jeg kan bli kvalm av det.

Siden jeg sjelden spiser sukker, har jeg den siste tiden hatt melkesjokolade som følingsmat på natta. Jeg hadde helt dilla på den med pepperkakesmak og det har gått noen plater av den. kokesjokolade med høy andel av kakao er også effektivt. Sjokolade smelter jo i munnen. I perioder der jeg tenker å være mer «sunn» har jeg hatt et eple på nattbordet. Problemet er at det tar tid å spise et eple og jeg lett kan bli for våken. Ved lavt på natta skal det gå så raskt som mulig slik at jeg sovner fort igjen.

Sammen med ukjente mennesker som ikke vet jeg har diabetes

Jeg er stort sett åpen om at jeg har diabetes. Men det er ikke i alle anledninger jeg forteller om det. For meg må det falle seg naturlig dersom jeg skal nevne det. Særlig i jobbsammenheng er det ofte det ikke blir naturlig å fortelle at jeg har diabetes, fordi man ikke forteller om private sider av seg selv. Det er jobben som har fokus. Er jeg i møter, både eksterne og interne, er jeg nøye på å sjekke blodsukker før jeg starter møtet.

Lavt blodsukker

Jeg har alltid med meg noe å spise hvis det ikke står fremme noe. I mange møter er det «Møtemat» som frukt og bakst. Det er redningen for meg dersom jeg blir lav. Jeg har alltid med meg vesken og der har jeg rosiner og drops som er lett å lure i seg uten å ta for mye oppmerksomhet. Å knitre med papir eller poser prøver jeg å unngå.

Er jeg i selskap er det ofte enklere da det stort sett er servering. Men jeg har alltid med meg noe i veska som er enkelt og diskret å spise. Stort sett er det raske karbohydrater, men jeg har alltid med meg en proteinbar eller annet som gjør blodsukkeret mer stabilt. Det avhenger av hvor lenge jeg er borte og hva annet som serveres. Stort sett går dette veldig bra, men det er viktig å være forberedt på at det ikke serveres noe eller ikke er noe man kjapt kan få tak i for å få opp blodsukkeret raskt.

Hva slags følingsmat bruker du i ulike situasjoner?

LES OGSÅ: Hvem hadde jeg vært om jeg ikke hadde diabetes?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: