Pulsklokke som et nyttig verktøy i diabetesbehandlingen

Pulsklokke som et nyttig verktøy i diabetesbehandlingen

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 01.04.24

Jeg har en tendens til å sjekke blodsukkeret altfor ofte, og dermed justere med insulin før jeg burde – noe som skaper unødvendig mange svingninger. Så fant jeg ut at pulsklokken min kunne funke som et nyttig verktøy i diabetesbehandlingen.

I fjor sommer gikk jeg til anskaffelse av en pulsklokke. Dette var primært for å bruke under løpeturer, men jeg merket fort hvor praktisk det var å alltid ha en klokke på hånden, samt at den gir varsler når noen ringer eller sender melding. Det er også motiverende å følge med på hvor mange skritt jeg har i løpet av en dag. Resultatet er at jeg er blitt mer bevisst på hverdagsbevegelse der jeg kan, for å få inn ekstra skritt!

Annonse

Jeg vet også at mange bruker pulsklokke til å følge med på blodsukkeret. Jeg har ikke selv satt meg inn i dette enda, men jeg vet at om man har kontinuerlig blodsukkermåler kan man koble denne opp mot klokken.

Jeg sjekker blodsukkeret for ofte

Jeg har ofte tenkt at jeg kanskje har motsatt problem enn mange andre når det gjelder diabetesbehandlingen, og da spesielt blodsukkermåling og setting av insulin. Jeg sjekker rett og slett blodsukkeret for ofte, og justerer med insulin i samme slengen. Dette fører til store svingninger i blodsukkeret, mye følinger og stress og uro for meg. Jeg har mang en gang fått beskjed av diabetessykepleieren min at jeg ikke trenger sjekke eller justere blodsukkeret så ofte som jeg gjør. Det er ikke hensiktsmessig. Likevel har jeg kommet i et mønster det er vanskelig å bryte ut av.

Sist jeg var hos diabetessykepleieren min fikk jeg samme beskjeden; Jeg har fint langtidsblodsukker, men svingninger og mye følinger. Hun sa det rett ut; «Emilie, du får IKKE lov til å sjekke blodsukkeret etter måltid eller insulindose før det har gått to timer». Klart, føler jeg behov for å sjekke, eller det er hensiktsmessig, skal jeg selvfølgelig gjøre det. Men ofte sjekker jeg blodsukkeret mange ganger på kort tid. Den siste tiden har jeg merket at jeg er inne på i et veldig dårlig spor hvor jeg sjekker blodsukkeret ekstremt mye. Ser jeg blodsukkeret er på vei oppover setter jeg en insulindose. Dette resulterer som oftest i det at jeg får lavt blodsukker en liten stund etterpå, må spise noe, også har jeg det gående.

LES OGSÅ: Det første året som mamma med diabetes

Løsningen ble å sette en alarm på pulsklokka

Jeg bestemte meg derfor for å ta ordene til diabetessykepleieren min på alvor. Jeg skal ikke sjekke blodsukkeret eller sette insulin før det har gått to timer. Men i hverdagen er det vanskelig å huske akkurat tidspunkt for når man sjekket blodsukkeret eller spiste sist. Telefonen har jeg jo som regel med meg, men klokken er jo alltid med og sitter på armen, Løsningen for meg ble at jeg nå hver gang etter jeg har spist og/eller satt insulin setter jeg på en alarm på klokken som ringer etter to timer. Og gjett hva, det fungerer strålende! I nesten alle tilfeller ser jeg på grafen at blodsukkeret har gått litt opp etter måltid for å så synke til akseptabelt nivå. Dette fordi jeg har latt insulinet fått virke og ikke gjort noe med det før det har gått litt tid. Jeg merker også at jeg stresser mindre med blodsukkeret når jeg har satt noen retningslinjer for meg selv. Dette gir også utslag i bedre blodsukker og mer ro rundt mat og måltider.

Annonse

LES OGSÅ: Første møte med blodsukkerapparat

Pulsklokke kan kanskje også være nyttig for de som glemmer å sjekke blodsukkeret

Når det gjelder å koble den kontinuerlige blodsukkermåleren min opp mot pulsklokken er jeg litt usikker på om dette er noe jeg skal gjøre. Jeg hadde den på telefonen en stund, men syntes dette ble slitsomt. Som jeg skriver har jeg jo heller et problem med at jeg sjekker blodsukkeret for ofte heller enn at jeg glemmer å sjekke det. Har jeg blodsukkeret på klokken blir det så veldig tilgjengelig for meg. For min del trives jeg enn så lenge med å kun kunne se blodsukkeret på den kontinuerlige blodsukkermåleren. Da kan jeg legge den vekk og ikke se på den før jeg trenger.

På motsatt side kan det for mange være nyttig å ha blodsukkerverdiene på pulsklokken eller telefonen. Glemmer man sjekke blodsukkeret eller sette insulin, kan det også være smart å sette på en alarm for dette.

Bruker du pulsklokke?

LES OGSÅ: 4 ting som gir meg ro rundt mat

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: