Første møte med blodsukkerapparat

Første møte med blodsukkerapparat

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 01.02.24

Vi har alle vært der, på sykehuset, med vårt første blodsukkerapparat i hånda. Hvordan i alle dager funker dette?

Da jeg ble innlagt på sykehus etter å ha fått diabetes type 1, skulle jeg hente ut mitt første blodsukkerapparat fra sykehusapoteket. Det lå ingen føringer for hvilket blodsukkerapparat jeg skulle hente ut. Selv hadde jeg ikke peiling. Apotekerne ga meg et apparat de mente var populært og enkelt i bruk.

Annonse

Da jeg kom tilbake til avdelingen som skulle gi meg opplæring i blodsukkerapparatet, ble det ikke noe opplæring. Sykepleieren gav utrykk for at hen aldri hadde sett et slikt blodsukkerapparat før. Jeg fikk beskjed om å sette meg inn i bruksanvisningen, så skulle hen komme tilbake om tretti minutter.

LES OGSÅ: Er det vanskelig å måle deg hvor og når som helst med blodsukkerapparatet ditt?

Skal fingerstikkeren være sånn?

Da jeg hadde fått litt greie på apparatet, montert testkassetten og fått lancetten (nålen) inn i fingerstikkeren, kom sykepleieren tilbake. Det var klart for å måle blodsukkeret helt på egenhånd, for første gang.

Det var bare ett problem. Fingerstikkeren hang jo fast i blodsukkerapparatet! Det var helt umulig å holde den korrekt og klare å stikke seg selv når den var festet på den måten. «Skal den virkelig være sånn», spurte jeg sykepleieren foran meg. «Jada, det skal den sikkert. Dette blir du vant til», fikk jeg til svar.

Annonse

Etter å ha fått hjelp av pappa til å holde blodsukkerapparatet mens jeg stakk meg i fingeren, skjønte jeg at dette ikke kunne være riktig måte å gjøre det på. På baksiden fant jeg en knapp for å ta fingerstikkeren av apparatet, slik at det ble lettere å bruke.

LES OGSÅ: Kan jeg stole på resultatene fra blodsukkerapparatet mitt?

Trenger kompetanseløft

I ettertid er det morsomt å tenke på hvor avansert ting virket, men det er jo ofte sånn med ting som er helt nytt. I tillegg er det jo en påkjenning for kroppen å få diabetes type 1. Og det virker kanskje litt skummelt og stressende å skulle stikke seg i fingeren helt selv for første gang. Det er ikke bare bare å tenke klart i en sånn situasjon. Derfor synes jeg det er synd at det ikke blir brukt ett spesifikt blodsukkerapparat for nybegynnere, og at sykepleierene ikke selv har opplæring i blodsukkerapparat som er rettet mot privatbrukere. På denne måten kunne første møte med blodsukkerapparat blitt litt mindre forvirrende for en helt ny bruker.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: