Styrket vennskap gjennom insulin

Styrket vennskap gjennom insulin

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 19.01.24

Noen ganger er det øyeblikk i livet som tester vennskap til det ytterste og lar oss se hvor sterkt båndene mellom oss egentlig er. En slik hendelse skjedde mellom meg og min nærmeste venninne.

Vi var på roadtrip i Portugal høsten 2023. Det var 30 år siden vi var utvekslingsstudenter i landet, og var på en «reuniontrip» fra Lisboa til nord for Porto. Det var mye bilkjøring og vi byttet på å kjøre. Fartsgrensen på motorveien der er noe høyere enn i Norge og det går fort.

Annonse

Uvel

Det var mot slutten av ferien og det var «min tur» til å kjøre. Jeg er glad i å kjøre og etter at jeg fikk kontinuerlig blodsukkermåler, er jeg sjeldent nervøs for å kjøre med tanke på blodsukkeret. Heller ikke denne dagen var jeg nervøs. Vi lå i høy hastighet på motorveien da mobilen min begynte å pipe. Venninnen min sjekket, og appen som viser blodsukkeret mitt, viste et blodsukker på 12,3 mmol og med en pil rett opp.

Blury syn

Det var en drøy time siden jeg hadde spist og satt måltidsinsulin. Jeg visste derfor at blodsukkeret kom til å fortsette å stige den neste timen dersom jeg ikke fikk satt insulin raskt. Ved høyt blodsukker kan synet mitt bli uklart og det er ikke bra når jeg kjører bil. Vi var på motorveien og det var ikke bare å stoppe inntil veien. Jeg spurte derfor venninnen min om hun kunne sette insulin på meg. Jeg bruker sprøyter og hun måtte finne frem insulin og en sprøytespiss. Jeg sa hvor mange enheter jeg skulle ha.

LES OGSÅ: Med blindpassasjer i bagasjen

Nervøs

Jeg sa til venninnen min at vi kunne prøve vente til vi fant et stoppested, men vi begge visste det var langt mellom steder å stoppe. Hun bestemt seg derfor for å sette sprøyte på meg. Hun løftet opp t-skjorten min og satte den i overhudsfettet. Helt fint og ingen søl 😊 Hun var nervøs, men utførte det prikkfritt. Etter 20 minutter begynte blodsukkeret og synke og turen videre gikk som planlagt.

Et par uker senere var jeg på middag hos min venninne. Jeg hadde ikke tenkt noe mer over episoden, men hun fortalte da at det hadde satt spor hos henne. Hun var klar over at diabetes er en alvorlig sykdom, men at jeg måtte ha insulin så kjapt i den situasjonen gjorde henne enda mer oppmerksom på hvor kjapt det kan gå opp eller ned med blodsukkeret. Og hvor avhengig jeg er av tilførselen av insulin.

Annonse

Tillit

Denne hendelsen bidro til å vise meg at ekte vennskap er basert på tillit, omsorg og en dyp forståelse av hverandres behov. Min venninne hadde vist at hun var villig til å hjelpe meg når jeg var i en vanskelig situasjon. Jeg hadde alltid visst at hun var en fantastisk venn, men dette gjorde vennskapet enda dypere og vi forstår bedre verdien av å være der for hverandre i gode og dårlige tider

Jeg tok lærdom fra denne hendelsen. Jeg er enda mer nøye med å sjekke blodsukkeret før jeg for eksempel kjører bil.

LES OGSÅ: Takk til en hverdagshelt!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: