Sunn følingsmat

Sunn følingsmat

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 18.12.23

Når vi med diabetes type 1 får føling, er det om og gjøre å få i seg mat raskest mulig. Stort sett. Selv bestreber jeg det der det er mulig, å få i meg sunn følingsmat. Tid og sted spiller selvsagt inn, men med litt planlegging er det mulig å få det til.

Hva som er «sunt nok», kan diskuteres og det er nok stor uenighet i hva som er sunt. Denne teksten skriver jeg ut i fra hva jeg tenker er sunt, og som i alle fall er mer sunt enn for eksempel godteri, kaker, snacks og andre matvarer som inneholder masse sukker.

Annonse

Frukt

Frukt inneholder fruktsukker som har like stor påvirkning på blodsukkeret som raffinert sukker. Likevel er det sunnere og frukt inneholder mindre prosent av fruktsukker enn for eksempel melkesjokolade. Druer inneholder mer fruktsukker enn epler og pærer. Likevel er druer sunnere enn sjokolade. Jeg har gjerne med meg et eple i vesken eller i bilen når jeg er på farten. Det er godt og et eple holder som regel til å få opp blodsukkeret. Appelsin er jeg også glad i. Jeg vet mange sverger til banan ved lavt blodsukker og det er også effektivt. Selv synes jeg det er vanskelig å beregne mengden banan ved føling og prøver å holde meg unna den frukten.

Grønnsaker

Gulrot har jeg brukt mye som følingsmat. Særlig hvis følingen kommer snikende og kontrollert. Særlig før middag synes jeg gulrot fungerer fint, siden gulrot uansett ofte er en del av middagen. Det blir på en måte en forrett. Også blomkål og vanlig kål synes jeg er veldig godt. Det inneholder litt lite karbohydrater til at det kan brukes når blodsukkeret er veldig lavt eller synker kjapt. Men hvis det er å få det litt opp før mat, fungerer det utmerket.

LES OGSÅ: Min mat er min medisin

Proteinbarer

Proteinbarer har jeg brukt i årevis. Nå finnes det utrolig mange varianter på markedet, og de er enkle å få tak i i alle dagligvarebutikker. Selv har jeg kjøpt dem i større kvanta fra nettbutikker. Da blir prisen billigere og utvalget er også større. Mange av nettbutikkene kjører ofte kampanjer på esker med barer. Proteinbarene er mettende og passer perfekt som kombinert mellommåltid og følingsmat. Er det en stund siden jeg har spist og blodsukkeret er lavt, spiser jeg gjerne en proteinbar. Godt og mettende et par timer.

Knekkebrød og nøtter

Er jeg hjemme tyr jeg ofte til et knekkebrød når blodsukkeret blir for lavt. Et rugsprø med godt pålegg er perfekt for å få blodsukkeret på rett kjøl igjen. Hvis det er lavt om morgenen og jeg ikke er sulten, tar jeg heller et rugsprø og spiser frokost senere på dagen. Favoritten er med egg og kaviar, men også ost og skinke med tomat er en vinner. Enkelt, men godt.

Annonse

Hjemme har jeg også et rikt utvalg av nøtter som jeg bruker både ved lavt blodsukker og som snacks. Det er stor forskjell i hvor mye karbohydrater de ulike nøttene inneholder, jeg anbefaler å sjekke næringsinnholdet når du kjøper nøtter. Det kan være stor forskjell på de ulike produsentene selv om de selger de samme type nøttene. Cashewnøtter inneholder mye karbohydrater og valnøtter inneholder lite. Nøtter inneholder masse næringsstoffer og sunt fett, men pass på å ikke spise for mye hvis du for eksempel vil holde vekten eller gå ned i vekt.

LES OGSÅ: Mer stabilt blodsukker med riktig valg av karbohydrater 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: