Å være sliten av og med diabetes

Å være sliten av og med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 19.12.23

Å leve med diabetes type 1 innebærer mye mer enn bare å regulere blodsukkernivået. For mange av oss kan det være en konstant kamp for å opprettholde en balanse i hverdagen. Dette kan ofte føre til en følelse av vedvarende utmattelse.

For oss med diabetes type 1 er hverdagen preget av kontinuerlig bekymring og overvåkning. Å balansere insulininjeksjoner, karbohydratinntak og fysisk aktivitet kan være en komplisert oppgave. Dette kan føre til stress og bekymring for å unngå farlige blodsukkerutsving. Vedvarende bekymring kan føre til søvnmangel og generell utmattelse og fatigue. Selv kjenner jeg på dette i perioder der jeg har mye å gjøre og andre bekymringer i tillegg til diabetesen.

Annonse

Blodsukkersvingninger

Dersom blodsukkeret blir for høyt, kan det føre til trøtthet, tørste og vektproblemer. Omvendt, hvis blodsukkeret blir for lavt, kan det føre til hypoglykemi, som inkluderer symptomer som svimmelhet, skjelving og forvirring. Denne konstante balansegangen mellom høyt og lavt blodsukker kan være er utmattende og påvirke daglige aktiviteter.

Kontinuerlig overvåkning

Moderne teknologi har gjort det lettere å overvåke blodsukkernivået. Jeg er utrolig glad for min CGM som gjøre hverdagen mye enklere å manøvrere. Selvsagt er det slitsom med varslinger om høyt og lavt flere ganger daglig, det blir en ekstra påminnelse på sykdommen. Men alternativet er verre, og jeg har heller den stressfaktoren enn å gå tilbake til å stikke meg i fingeren flere ganger i løpet av døgnet. Og noen ganger kan teknologien feile, og CGMen slutte å virke. Det får meg til å reflektere over hvor avhengig jeg har blitt av den teknologien.

LES OGSÅ: Diabetes er overveldende

Mental belastning

Annonse

Mental helse er en viktig, men ofte oversett del av det å leve med diabetes type 1. De konstante bekymringene, blodsukkersvingningene og de daglige utfordringene kan føre til utrygghet og i verste fall angst. Å håndtere disse psykiske belastningene i tillegg til de fysiske kravene ved sykdommen kan føre til utmattelse på alle nivåer. Jeg blir til tider drittlei og sørger over at jeg har fått denne sykdommen. Heldigvis for meg går det stort sett over når blodsukkeret spiller på lag igjen.

Å finne styrke og støtte

Til tross for de mange utfordringene som følger med diabetes type 1, er det viktig å merke seg at mange av oss som lever med denne tilstanden finner styrke og støtte gjennom fellesskap og riktig behandling. Selv har jeg fått mange gode vennskap gjennom å engasjere meg. Personer som vet hva jeg går gjennom og har en støttende funksjon når jeg har det tøft. Det er også godt å kunne hjelpe andre og bruke sin erfaring gjennom mange år med diabetes. 

LES OGSÅ: Jeg vet at jeg kan være en krevende pasient

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: