Et år med diabetes type 1

Et år med diabetes type 1

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 26.11.23 | Sist redigert: 29.11.23

Diabetes type 1 kom brått på meg 1. august 2022. Seks dager på Haukeland sykehus med behandling av ketoacidose og opplæring med insulinpenn, gikk forferdelig tregt. De neste fire ukene på egenhånd, med insulinpenn og uten sensor, gikk også tregt.

Det er litt av en livssendring å få diabetes type 1. Plutselig må man stikke seg i fingeren før hvert måltid, gjette på rett dose insulin, stikke seg i magen og gjenta, uten særlig kunnskap eller kontroll om hvordan blodsukkeret oppfører seg.

Annonse

Den magiske sensoren

Noen uker senere fikk jeg sensor og livet ble brått litt enklere. Fire måneder etter dette gjorde jeg enda et stort hopp i min behandling av diabetes type 1. Jeg koblet for første gang en insulinpumpe til kroppen og behandlingen ble en helt annen. Insulinpumpen justerer insulindosen selv. Får jeg høyt blodsukker, setter den korreksjonsdoser. Får jeg lavt blodsukker, stopper den insulintilførselen. Genialt, og enkelt.

LES OGSÅ: Insulinpumpe er ikke for alle

Mye kunnskap og håp for fremtiden

Nå, ett år senere, sitter jeg igjen med svært mye ny kunnskap om diabetes, kroppen og helsevesenet. Jeg sitter igjen med mange erfaringer og opplevelser, både nyttige, ubehagelige og skumle. Jeg har hatt perioder med høyt blodsukker, lavt blodsukker, svingende blodsukker og stabilt blodsukker. Jeg har opplevd å ha feber, være på reise og å måtte endre på rutinene. Jeg har snakket med dyktig og kompetent helsevesen og jeg har blitt skremt av mangelen på kompetanse hos enkelte.

Les også: Min første gang med feber og diabetes type 1

Et år med diabetes har gått sakte, men fort. Ting kan være lett, men også vanskelig. Nå tar jeg fatt på et nytt år, for dette blir jeg jo ikke kvitt med det første. Jeg er spent på hvor mange år til jeg og alle andre med diabetes kommer til å holde på slik som nå. Vil det til slutt komme en kur, eller i det minste enda bedre hjelpemiddel? Hva tror du?

Annonse

Les også: Fremtiden med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
5/5 2 tilbakemeldinger
Del: