Hvordan ha tillit til et lukket system?

Hvordan ha tillit til et lukket system?

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 01.09.23

Det er jo ikke uvanlig at teknologi kan svikte, så hvordan kan man stole på at en maskin skal kontrollere blodsukkeret til enhver tid? Vel, det er mye i livet som er usikkert, og noen ganger må man bare ha tillit – det kan faktisk gi bedre livskvalitet.

Jeg har sett flere steder at det settes spørsmålstegn ved om man virkelig kan stole på at en maskin kan kontrollere blodsukkeret til enhver tid. Et såkalt lukket system. Men hva er egentlig et lukket system?

Annonse

Et lukket system, eller en «kunstig pankreas» er et system som gjennomsnittlig gir en langt bedre blodsukkerkontroll. Det er en sensorstyrt insulinpumpe med manuell insulindosering.

Jeg har tidligere skrevet om mine erfaringer med et slikt system, og må innrømme at jeg ikke får fullrost hvor mye trygghet det gir meg.

Men hvorfor og hvordan kan man ha tillit til teknologi? Teknologi kan jo svikte? Bare se på mobilnettet som faller ut, PC-en på jobben som låser seg og man bruker timevis i kø med IT-avdelingen for å få løst? Eller den berømte skriveren som av en eller annen grunn har funnet ut at den ikke lenger vil være tilkoblet hverken nettverk eller PC.

LES OGSÅ: Viktig å måle blodsukkeret – også om du har CGM

Man må velge å stole på teknikken

Det er mye i livet man aldri kan bli helt sikker på, men må velge å stole på. Mitt syn er som følger ettersom jeg er i overkant begeistret for berg- og dalbaner: «Sit down and enjoy the ride!». Man kravler opp i en liten vogn, på tross av høydeskrekk og sommerfugler på størrelse med havørner i magen. Man blir spent fast i setet og er klar til avgang. Hvorfor setter man seg oppi en slik innretning? Det er jo så mye som kan gå galt.

Annonse

Man må bare nyte turen og stole på teknikken. Slik er min følelse når det gjelder å la en sensor styre en av kroppens viktigste funksjoner.

LES OGSÅ: Å måle blodsukkeret ble en besettelse

Valget mellom livskvalitet og en småirriterende slange

Men selvfølgelig, jeg kan se andres skepsis til å la seg gjøre om til en kyborg. Til å legge fra seg ansvaret på noe som har fungert så greit i mange år, på tross av blodsukkerets dype daler og høye fjell. Å ha noe hengende på kroppen 24/7 og være mer «synlig» med diabetesen – en synlig slange og sensor, piping og uling etc. Det er ikke for alle.

Og jeg personlig, kan ikke fordra denne slangen som i tillegg til det å være veldig synlig, henger seg opp i dørhåndtak og belter, knyter seg rundt BH-en, og sklir ned fra lårfestet når man bruker skjørt og kjoler. Men livskvalitet kontra en småirriterende slange? Jeg velger livskvalitet og stoler på systemet 100 prosent. Selv om det står med liten skrift, som en amerikansk ansvarsfraskrivelse, at man ikke skal ta medisinske valg som følge av sensorens resultater alene.

LES OGSÅ: Når hjelpemidlene svikter på verste tidspunkt

Kilder: Automatisk insulindosering ved type 1 diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: