Føling av å pusse tennene

Føling av å pusse tennene

Marius Vassnes
Født i 2004, bor i Austevoll kommune utenfor Bergen, har en fysisk aktiv jobb. Fikk diabetes type 1 som 18-åring i august 2022. Begynte med insulinpumpe i januar 2023. Lidenskapelig opptatt av å spre kunnskap og redusere fordommer om diabetes, og har blant annet skrevet flere relevante artikler på Wikipedia.
Publisert første gang: 21.05.23

Å få føling rett etter jeg har pusset tennene er forferdelig irriterende. Jeg må dra meg ut av senga og labbe av gårde til kjøkkenet for å finne noe snadder jeg egentlig ikke har lyst på. Imens jeg står der og stapper en sjokoladebit og et knekkebrød i nebbet, vurderer jeg om jeg skal gidde å pusse tennene enda en gang.

Før jeg begynte med insulinpumpe, fikk jeg lavt blodsukker rett etter tannpuss nesten hver bidige dag. I starten tenkte jeg ikke noe over det, men etter hvert ble jeg nysgjerrig på hvorfor det var slik. Jeg prøvde forskjellige måltidsdoser til kveldsmåltidet, endret tidspunktet jeg satt Insulatard (middels langtidsvirkende insulin), i tillegg til å spise eller drikke en «booster» på 5-10 karbohydrater rett før jeg gikk for å pusse tennene. Ingenting funket.

Annonse

LES OGSÅ: God tannhelse er viktig for deg med diabetes

Diabetessykepleieren min hadde aldri hørt om noe lignende. Hun anbefalte meg å ikke ta noe som helst insulin etter klokken åtte om kvelden, fordi jeg sannsynligvis ikke trengte insulin til kveldsmaten, i tillegg til risikoen for nattlig føling. Jeg hadde ikke sett noen spesiell virkning på å redusere dosen tidligere, annet enn veldig høyt blodsukker da jeg testet selv. Veldig skeptisk reduserte jeg måltidsdosen min med rundt 30 %.

Langvarig konsekvens?

Etter endringen lå blodsukkeret over 14 hele natten. Etter dette slet jeg veldig med å opprettholde «den gode kontrollen» på blodsukkeret, sånn generelt. Time in range gikk fra 98 % gjennomsnitt siste to uker til 74 % gjennomsnitt de neste to ukene med helt lik behandling som før. I ettertid undrer jeg veldig på om slike små «feil» i diabetesbehandling kan ha langvarige konsekvenser for blodsukkeret, eller om det var helt tilfeldig.

LES OGSÅ: Trening og tannpuss – hva har de til felles?

Annonse

Først når jeg endelig begynte på insulinpumpe, fire uker etter denne natten, fikk jeg tilbake den normale kontrollen over blodsukkeret igjen.

Opplever du noe rart ved din diabetes som ingen har noe godt svar på? Har du også opplevd at blodsukkeret endrer seg totalt i løpet av få dager?

LES OGSÅ: Når følingsmaten går ut over tannhelsen

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: