God tannhelse er viktig for deg med diabetes

God tannhelse er viktig for deg med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 04.11.15 | Sist redigert: 16.03.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Pusser du tennene etter å ha dyttet i deg søt følingsmat på natten? Neppe. Sist jeg var hos tannlegen begynte jeg å reflektere over hvilke utfordringer vi med diabetes har når det kommer til tannhelse.

Annonse

Vi med diabetes bør være ekstra påpasselig med tannhelsen. Jeg vet at det er mange sykdommer som gir høyere risiko for hull i tennene og andre tannplager, og dette gjelder også for oss med diabetes.

Når man har diabetes er det vel mer vanlig enn uvanlig å ha nattlige følinger i løpet av en uke. Dessverre er det slik at følingsmaten som regel inneholder sukker. Og uansett hva man spiser på sine nattlige ”raid” i kjøkkenskuffer og kjøleskap, setter det i gang syreangrep på tennene.

Muligheten for å få hull i tennene øker. Og hvem orker vel å sette i gang med tannpuss etter å ha spist følingsmat midt på natten? Jeg kan telle på én hånd de gangene det har skjedd med meg. Det orker jeg rett og slett ikke. Søvn kommer først.

ta en sukkerfri tyggis etter den nattlige følingsmaten, for å holde god tannhelse

Et fantastisk råd fra tannlegen: Etter du har spist din nattlige følingsmat, ta en tyggis (sukkerfri). Foto: Kristi H. Haga.

Null hull (bank i bordet)

Jeg liker ikke å gå til tannlegen. Likevel har jeg bestemt meg for å gå en gang i året. Særlig på grunn av diabetesen. Jeg har faktisk aldri hatt hull i tennene (bank i bordet), men denne gangen var det et par små hull på gang.

Det siste året har jeg hatt et mer trøblete blodsukker, kanskje det er årsaken til begynnende karies? Tannlegen hadde ingen fasit, men mente det kunne være en medvirkende årsak. Jeg pusser tennene normalt morgen og kveld, ingenting ekstremt. Men hva kan jeg gjøre for å stoppe hullene?

Annonse

LES OGSÅ: Finnes virkelig «den perfekte diabetespasient»?

Mer utsatt med diabetes

Jeg spurte tannlegen om råd i forhold til diabetes og god tannhelse. Vi er mer utsatt og særlig de med hyppige følinger om natten. Det settes i gang syreangrep på tennene og har du i tillegg spist eller drukket noe med mye sukker, er du enda mer ille ute.

Men jeg fikk et fantastisk råd av tannlegen som jeg tok i bruk samme natt:

Etter du har spist din nattlige følingsmat, ta en tyggis (sukkerfri)! Tygg litt på den før du legger deg og da vil syreangrepet stoppes. Helt genialt synes jeg. Jeg har til og med sovnet med tyggis i munnen og våknet opp med frisk pust. Vinn vinn! Anbefaler alle å prøve dette, ha en pakke på nattbordet så husker du det bedre.

LES OGSÅ: Slik tar du best vare på øynene dine

Sørg for god tannhelse - puss tennene

Jeg har pusset tenner i snart 40 år, og alltid skyllet munnen med vann etter tannpussen. Dette er visstnok helt feil!

Ikke puss for hardt – og ikke skyll munnen

Tannlegen fortalte at mange pusser tennene for hardt. Bruk en soft tannkrem og ikke trykk for hardt når du pusser. To minutter holder lenge, morgen og kveld. Har du problemer med ising har du helt sikkert pusset for hardt. Har du store problemer med ising, kan du be tannlegen om resept på en tannkrem som hjelper veldig godt. Jeg har selv prøv den og den kan anbefales.

Tannlegen lærte meg også noe annet nytt denne gangen. Jeg har pusset tenner i snart 40 år (!), og alltid skyllet munnen med vann etter tannpussen. Dette er visstnok helt feil! Da skyller du bort fluoren som er i tannkremen som skal beskytte tennene.

Det er veldig uvant og litt ekkelt å ikke skylle en siste gang etter tannpuss, og ofte husker jeg det heller ikke. Men den nye vanen kommer vel etter hvert.

Hva er dine beste råd for god tannhelse med diabetes?

LES OGSÅ: Sjekk ut disse nye sukkerfrie produktene

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: