Når følingsmaten går ut over tannhelsen

Når følingsmaten går ut over tannhelsen

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 22.09.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Jeg har etter mange år endelig funnet den perfekte ingrediens for å behandle føling; energibarer! Men, medaljen har likevel en bakside. Sist jeg var hos tannlegen for den årlige sjekken hadde jeg flere hull i tennene. Slik har det vært i mange år. Er følingsmaten en medvirkende årsak til at jeg lettere får hull i tennene?

Jeg vil påstå at jeg er nøye med tannhygienen. Pusser morgen og kveld, bruker tanntråd og fluor. Dette har jeg gjort i mange år. Likevel har jeg hull i tennene så å si hver gang jeg er hos tannlegen til den årlige sjekken. Noen er kanskje mer utsatt for å få hull enn andre, men tannlegen mente at en medvirkende årsak kunne være mitt valg av følingsmat. Spesielt om natten.

Annonse

Jeg kan altså anta at følingsmaten går ut over tannhelsen min.

LES OGSÅ: Faste matrutiner har overraskende god effekt

Glemmer å pusse tenner etter følingsmat på natten

Det finnes mye man kan spise eller drikke for å få opp blodsukkeret ved føling. Det eneste kriteriet er at det må inneholde en eller annen form for karbohydrater. Årsaken til at mitt valg har falt på energibarer i flere år, er fordi innholdet av karbohydrater passer meg veldig fint til å behandle en føling. Det er også enkelt å ha med seg siden det kommer i porsjonspakninger, og smaker greit. Det er heller ikke sånn at jeg har lyst på det utenom føling.

En negativ ting med denne følingsmaten er dog at den er veldig klissete og setter seg fast i tennene. Jeg skal ærlig innrømme at om jeg våkner på natten med føling og spiser en energibar, står jeg ikke opp for å pusse tennene. Jeg har en pakke med tyggegummi på nattbordet, og i noen tilfeller husker jeg og ta en for å få vekk det verste. Likevel mente tannlegen at dette ikke gjorde underverker, og at jeg helst burde pusse tennene etterpå.

Når følingsmaten går ut over tannhelsen. Kvinne hos tannlegen
Illustrasjonsfoto: Getty Images.

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Annonse

Følingsmat som funker, trumfer tannhelsen

Før jeg hadde en bestemt ting til å behandle følinger, kunne det fort bli for mye av det gode. Det er vanskelig å vite hvor mye man trenger for å behandle en føling om man bare spiser på måfå. Om jeg våknet opp med føling tidligere og ikke hadde noe liggende på nattbordet, kunne jeg stå opp og spise altfor mye. Nå er det så enkelt at om jeg våkner, tar jeg bare en energibar og sovner tvert. Noe tannpuss etterpå blir det derimot ikke..   

Det hadde sikkert vært mer skånsomt for tennene å velge for eksempel noe flytende, en brødskive eller frukt. Likevel kjenner jeg at det at jeg faktisk har funnet noe som fungerer så bra for meg nesten trumfer at jeg kanskje lettere får hull i tennene.

Jeg tenker at det er spisingen om natten som er mest skadelig for tennene, og at jeg kan prøve å finne et bedre alternativ til dette. Ellers tenker jeg at det er viktig å fortsette med god tannhygiene og at å ta tyggegummi, og eventuelt skylle munnen med vann etter man har spist om natten, er bedre enn ingenting!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: