Trening og tannpuss – hva har de til felles?

Trening og tannpuss – hva har de til felles?

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 16.01.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Kan trening og tannpuss ha noe til felles? Å pusse tennene er noe de aller fleste av oss gjør 1-2 ganger om dagen, som en vane eller del av en hverdagsrutine. Hva kan vi lære av en tannpuss som vi også kan ta med oss inn som en del av gode treningsvaner?

I den stadige jakten på gode treningsrutiner, er jeg er forkjemper for å finne hjelpemidler som gjør at treningen blir en rutine vi gjennomfører uten å tenke så mye over at vi faktisk trener. Dersom trening blir noe stort, altoppslukende og en del av livet vi frykter er det lett at hver treningsøkt blir med tanken. At vi blir av-og-på-trenings mennesker, og at de gode vanene og rutinene som kan gjøre det enklere å stabilisere blodsukkeret uteblir. Et slikt hjelpemiddel jeg nevner, kan være å tenke på hver treningsøkt som en tannpuss.

Annonse

Likheter i frekvens


Trening er ferskvare. Det vil si at du må være fysisk aktiv ofte nok for å opprettholde eller forbedre formen. Det er imidlertid ikke så mye som skal til for å oppnå bedre helseeffekt. Enten det gjelder bedre kondisjon, økt styrke eller en enklere diabeteshverdag med tanke på blodsukkerkontroll. Slik er det også med en tannpuss.

Du pusser tennene hver dag for å opprettholde en god munnhygiene, få bedre ånde og hvitere tenner. Det er også her ikke så mye som skal til for å oppnå disse effektene. For eksempel er det ikke særlig hensiktsmessig å pusse tennene bare 3 ganger i uka, men i 20 minutter av gangen. Noe som også gjelder for treningen sin del. Om du trener 3 ganger i uka, så har du for øvrig kommet veldig langt på vei mot å opprettholde en god helse.

Men poenget mitt er at det er mye bedre å trene ofte, kanskje hver dag. Men med kortere sekvenser enn det vil være å trene 3 ganger i uka og 3-4 timer om gangen. Ved å sammenligne treningen med tannpussen, mener jeg altså at det er mye bedre å pusse tennene 1-2 ganger om dagen med sekvenser på 2-3 minutter. Noe som også gjelder for trening og fysisk aktivitet. Om du klarer å være fysisk aktiv i 30-60 minutter hver dag, så er det både bedre og mer motiverende enn å samle det opp til noen få ganger i uka, med endeløst lange økter.

LES OGSÅ: Slik motiverer du deg for fysisk aktivitet

Effektene vi ikke tenker over

En annen faktor hvor trening og en tannpuss kan ligne på hverandre og hvor vi kan ta med oss deler av tankegangen fra det å pusse tennene, er alle effektene man faktisk oppnår av å gjennomføre disse to aktivitetene. Dette er ting man ikke nødvendigvis tenker over. Man bare gjør det fordi man vet det er bra for en. For eksempel pusser man ikke bare tennene for å få hvitere tenner eller bedre ånde. Man skal også forhindre hull, tannstein, syreskader og beskytte emaljen. Jeg kunne nevnt i fleng.

Annonse

Det samme gjelder for trening. Du drar ikke bare på trening for å eksempelvis holde vekta eller kondisjonen ved like. Du trener også vel så mye for din psykiske helse. Den gode følelsen i etterkant, bedre blodgjennomstrømning, forbedret hjerte- og hjernefunksjon, bedre bevegelighet, bedre mobilitet og for å redusere alderdom.

Alle disse faktorene er elementer de fleste av oss ikke tenker nevneverdig over mens vi er midt i en økt. Men som kommer av at vi gang på gang bare gjennomfører den fysiske aktiviteten uten å tenke mer over det. Det er en del av en god rutine og en vane. Akkurat på samme måte som at vi pusser tennene bare fordi vi vet at det er nyttig og nødvendig for oss.

LES OGSÅ: Så viktig er daglig trening for diabetesen min

En daglig vane

Dersom du klarer å komme til det stadiet at trening blir som en tannpuss, har du kommet svært langt på veien mot bedre helse. Uavhengig av hva du ønsker å oppnå med treningen. Poenget mitt er at det å klare og innstille seg på at trening og fysisk aktivitet er en like viktig vane og sentral del av livet, som det å pusse tennene, gjør at det blir langt enklere og mer lystbetont å gjennomføre.

En tannpuss er ikke akkurat verdens største greie eller hverdagsrutine vi kommer oss gjennom i løpet av en dag. Og sånn kan det også være med trening. Trening trenger ikke være noe stort og farlig eller noe vi trenger å gjøre et gigantisk nummer ut av. Det viktigste for de fleste av oss er å få beveget seg litt hver dag, få opp blodpumpa innimellom og på sikt oppleve både mestring, helseeffekter, bedre regulering av blodsukker, vektregulering eller hva som måtte være målet ditt.

Med andre ord: Vi pusser tennene våre hver dag fordi vi vet det er bra for oss, uten å tenke så mye mer over det. Hvorfor ikke ta med seg den samme mentaliteten når det kommer til trening?

LES OGSÅ: Trening med høyt blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: