Heldig, tross alt!

Heldig, tross alt!

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 02.04.23

Jeg har lyst til å dele noen tanker med dere som jeg har hatt de siste ukene, og som har fått meg til å sette mer pris på det jeg har. Det er nesten så jeg ikke klarer å forstå hvor heldig jeg faktisk er, på tross av min type 1-diagnose.

Å tenke at det kun er noen få tiår siden det ikke var mulig å overleve diabetes, er ganske utrolig. Bortskjemt som jeg er tar jeg for gitt alle behandlingshjelpemidlene jeg har i dag. Men når jeg tenker på hvor lenge menneskeheten har eksistert, og hvor heldig jeg er som lever i akkurat dette århundret, ja, det får meg til å føle meg som verdens mest heldige person. 

Annonse

101 år med insulinbehandling


Mennesker har eksistert i rundt 200.000 år. I kun 101 (!) av de har det vært mulig å behandle diabetes. Tenk det. I de andre 199.900 årene har diabetes vært samsvarende med en dødsdom. Og kun noen få tusen år av disse igjen har sykdommen i det hele tatt vært kjent. Denne tanken forbløffer meg så til de grader. Hvor flaks hadde ikke jeg som ble født akkurat nå, i en tid hvor diabetesbehandlingen ikke bare eksisterer, men også er den beste menneskeheten noen gang har sett. Og ikke minst hvor flaks jeg hadde som ble født i det lille landet Norge, som tilbyr den beste behandlingen på markedet. 

LES OGSÅ: Når diabeteshjelpemidlene forstyrrer romantikken

«Hvorfor meg»

Denne realiseringen gjør at fokuset mitt skifter totalt, fra å tenke «hvorfor meg» til «herlighet, så heldig jeg er». Litt av æren for det skylder jeg Ingvard Wilhelmsen, en lege og psykiater som holdt et veldig godt foredrag som inspirerte meg. Han snakket blant annet om tankegangen «hvorfor meg», og hvordan han mener at flaks og uflaks, samt tilfeldigheter, er undervurdert. Man velger derimot hvilken holdning man vil ha til realiteten. Og selv om jeg hadde uflaks med sykdommen, så velger jeg å ha en holdning som fokuserer på hvor heldig jeg er.

Misforstå meg rett, diabetes er ikke en enkel sykdom å hanskes med selv i dag med alle hjelpemidlene våre, snarere tvert imot. Men sykdommen er ikke synonymt med en dødsdom, og det er derfor jeg føler meg som verdens heldigste person med diabetes. 

LES OGSÅ: Når du trodde du hadde opplevd alt

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: