Alt er mulig, selv med diabetes (i alle fall nesten)

Alt er mulig, selv med diabetes (i alle fall nesten)

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 23.04.23

I anledning verdensdagen for diabetes var jeg i november så heldig å bli invitert til å være med på det skandinaviske TV-programmet “Beat Diabetes – Kampen for livet”. Det var en minnerik opplevelse på mange måter. Men mest av alt sitter jeg igjen med enormt av inntrykk etter de mange rørende historiene fra de tøffe menneskene som deltok. Jeg ønsker å dele en av historiene til den ene deltakeren her.

Den ene personen som var på scenen under showet for å fortelle sin historie, var en svensk ung mann med to store interesser i livet: Fjellklatring og vin. Jeg kom raskt i kontakt med han backstage, så jeg visste allerede hva han skulle fortelle før jeg hørte han i aksjon på scenen. Jeg ble utrolig inspirert og stilte mange spørsmål som han naturlig nok ikke rakk å dele alt av på TV. Likevel er budskapet i historien hans klart: Alt er mulig selv om man har diabetes.

Annonse

Dette dreier seg om hans lidenskap for fjellklatring. Det finnes nærmest uendelig med fjelltopper man kan bestige rundt om i verden som alle byr på ulik grad av utfordring. Hva tror du imidlertid denne personen har gjort? Jo, han gikk for det høyeste og ble i mai 2022 den første skandinaveren og en av svært få personer med diabetes type-1 til å bestige Mount Everest. Hans opplevelse med å gjennomføre en slik ekspedisjon med en kronisk sykdom imponerte nok alle i salen og de som har sett det på TV i ettertid. Det er virkelig et innslag jeg anbefaler å ta en titt på. En sann inspirasjon!

I tillegg var det ganske humoristisk. Han forklarte ned til et simpelt nivå hvor vi alle kunne forstå hva som skal til for å nå toppen av verdens høyeste fjell. For å sitere han, sa han følgende: “For å bestige Mount Everest kreves fysisk styrke, psykisk styrke og god planlegging. For å bestige Mount Everest med diabetes kreves fysisk styrke, psykisk styrke, god planlegging også litt mer planlegging. That’s it!”.

LES OGSÅ: Hva bør barna vite om diabetes

Eller finnes det hindringer?

En slik historie er virkelig inspirerende dersom man føler seg hemmet av diabetessykdommen sin på noen områder. Det viser at det virkelig ikke finnes noen hindringer for å nå drømmene sine. Eller gjør det det? Jeg har tidligere skrevet om hvordan diabetesen har hindret meg i å nå det store livsmålet mitt ved å bli profesjonell fotballspiller. Men det handler ikke om diabetes isolert sett.

Det var mer min egen utålmodighet og mangelen på kunnskap rundt hvordan relasjonen mellom toppidrett og kronisk sykdom fungerte. Det som imidlertid har vært hemmende for både meg og mange andre, er ønsket om å jobbe i et spesifikt yrke hvor diabetes er en diskvalifiserende grunn.

Annonse

Dårlig praksis i mange yrker

For mange kan dette oppleves som en stor hindring, være diskriminerende og kan potensielt legge begrensninger på livet til den som er syk. Jobb og karriere er viktig for de fleste. Det er jo på mange måter det livet er tuftet på. Når man ikke får lov til å jobbe i drømmeyrket sitt på grunn av at man har diabetes, kan det være lett å bli skuffet, føle at livet er urettferdig og terskelen for å gi opp kan være lav. Jeg hadde for eksempel veldig lyst til å bli politi.

De fysiske opptakskravene kunne jeg tatt med bind for øynene og henda på ryggen, satt på spissen. Men grunnen til at man er diskvalifisert med en sykdom som diabetes er fordi man ikke oppfyller helsekravene til å få førerkort på utrykningskjøretøy. Som om alle som jobber i politiet kjører utrykning… Dette er dessverre bare ett eksempel på dårlig praksis i mange yrker. Akkurat her er det flere med diabetes som får drømmene sine knust kontra mennesker uten kroniske sykdommer.

LES OGSÅ: Alene for første gang i livet

Håp for unge

Innslaget med den unge svenske mannen som besteg Mount Everest tror jeg er svært viktig for oss med diabetes. Kanskje ekstra viktig for unge sårbare som nylig har fått påvist diabetes. Eller de som rett og slett frykter at en slik sykdom vil legge store begrensninger på livet. Det trenger nemlig ikke å gjøre det. Man trenger bare å planlegge. Litt mer enn den vanlige mannen i gata. Det krever mer, og det kan føles slitsomt. Likevel er slike mål mulig. Det er mulig å nå toppen av verdens høyeste fjell. Det er mulig å bli toppidrettsutøver. Det er mulig å fungere godt i en jobb hvor man oppfyller alle helsekrav. Det er mulig å leve veldig normalt. Selv med diabetes.

Det krever bare litt ekstra planlegging. Ikke la sykdommen stoppe deg fra å nå målene dine!

LES OGSÅ: Gode forbilder med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: