Gode forbilder med diabetes

Gode forbilder med diabetes

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 29.05.22

Diabetes er en ensom sykdom, og derfor har jeg lett frem noen inspirerende mennesker med samme diagnose. Disse kan helt klart anses for å være gode forbilder med diabetes, som viser oss at en diagnose ikke trenger å stå i veien for å oppnå det man ønsker i livet.

Våre forbilder er gjerne noen man kan kjenne seg igjen i, og som vi blir motivert av å tenke på. De kan iblant gjøre at man ønsker å strekke seg etter å bli et enda litt bedre menneske. Både for oss selv og for omgivelsene våre, og ingenting er vel bedre enn det? 

Annonse

Det er godt å vite at noen har klart en utfordring før deg, og vite at man ikke er alene. Det hjelper på motivasjonen til å kjempe på videre.

Fra jeg var ei liten jente har jeg hatt mange forbilder. Dette har vært mennesker som har inspirert og motivert meg, noen jeg har sett opp til og mennesker jeg kunne tenke meg å være lik. Eller i det minste litt likere. Det har vært foreldrene mine, flinke lærere, gode venner og ulike kjendiser. Mennesker som har gjort det umulige mulig, og som utad ikke er redd for å vise verden hva de har fått til.

Forbildene mine har endret seg med alderen, og hvilken epoke jeg har vært i livet. Da jeg var helt liten var Askepott mitt absolutt største forbilde, men i ungdomsårene var det ulike musikere. I dag har jeg flere forbilder, som foreldrene mine og ikke minst Coco Chanel.

Katarina Flatland – programleder og medisinstudent

Katarina Flatland er programleder, medisinstudent, kone, mamma, og godt kjent for de fleste nordmenn for sin positive holdning og artige kommentarer. Hun fikk diagnosen diabetes type 1 i 2013, og har vært åpen om diagnosen i flere medier og på sin Instagramprofil.

I flere intervjuer har hun vært ærlig om utfordringene det er å ha en slik diagnose, og at enkelte dager er verre enn andre.  Som hun skrev på sin Instagramprofil for en stund siden «det suger å få servert en kronisk sykdom du skal forholde deg til hver dag, hele døgnet, resten av livet.» Det er så sant som det kan få blitt.

Annonse

Likevel er hun en eller annen form for jernkvinne. Hun studerer medisin, hun er programleder på TV, hun spiller inn podcast med mannen hver uke, og hun er mor. I tillegg til dette er hun aktiv og trener jevnlig.

Dette er vel selve betegnelsen for et ærlig og godt forbilde for oss med diabetes. Det hun viser oss er at det er mulig å oppnå drømmene våre, selv med noen ekstra utfordringer på veien. 

All ære til Katarina og alt hun får til, selv med en krevende sykdom.

LES OGSÅ: Lyst til å lese bøker om diabetes? Her er mine bokanbefalinger

Halle Berry – skuespiller

Kjent amerikansk skuespiller som har hatt diabetes type 1 siden hun var rundt 20 år gammel. Hun er svært aktiv og har spilt i mange actionfylte filmer som krever mye av fysikken hennes, blant annet James Bond og Catwoman.

Har vært åpen om at hun lever på streng lavkarbo og er avhengig av å trene, dette mye grunnet diagnosen. Hun også sagt at hun har vært bekymret under pandemien.

Hennes strenge måte å leve på er ikke anbefalt for alle og ikke absolutt nødvendig for å ha god kontroll på blodsukker og lignende, men hun er et godt forbilde som er åpen og ærlig. Hun viser også at diabetes ikke er en hindring for å oppnå store ting.

Tom Hanks – skuespiller

Tom Hanks er også en svært anerkjent amerikansk skuespiller, og han har hatt diagnosen diabetes type 2 siden 2013, men har vært åpen om å ha høyere blodsukkerverdier over mange år. Siden han ble diagnostisert har han gått ned i vekt og sier han lever godt. Det er usikkert om han er medisinert, men det viser oss at de fleste type mennesker kan være uheldige å få diabetes type to.

LES OGSÅ: Victor startet Instagramside dedikert til diabeteshumor

Sonia Sotomayor – dommer i Supreme Court

Hun er nok ikke kjent for folk flest, men jeg som er utdannet jurist, noterte navnet hennes tidlig i studieløpet mitt. Sonia er dommer i Supreme Court of the United States (som Høyesterett i Norge), og har hatt diabetes type 1 siden hun var syv år gammel. Hun har jobbet for å skape åpenhet rundt diabetes, og er et stort forbilde for meg.

I 2018 ga hun ut en barnebok som var relatert til diabetes, og hun er verdt å lese seg opp på.  

Jay Cutler – NFL-spiller

Det må naturligvis også nevnes noen forbilder som driver med sport. Jay spiller amerikansk fotball i NFL, og ble diagnostisert med diabetes type 1 da han var i midten av tjue årene. Han har skapt større åpenhet rundt diabetes, og har bevist at det er fullt mulig å være toppidrettsutøver, selv med noen utfordringer.

Slike forbilder er nødvendige!

LES OGSÅ: Tips til TV-serier med karakterer som har diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
5/5 1 tilbakemelding
Del: