Victor startet Instagramside dedikert til diabeteshumor

Victor startet Instagramside dedikert til diabeteshumor

Stine Helén Tunstrøm
Redaktør for Lev med diabetes
Publisert første gang: 16.04.19 | Sist redigert: 02.05.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Når hverdagen er tung er det godt å le. Victor Gripp ville så gjerne finne diabeteshumor han kunne kjenne seg igjen i, og le hysterisk av. Det var ikke så lett å finne, så han tok saken i egne hender.

– Av egen erfaring er det veldig lett å «grave seg ned» i den kroniske tilværelsen vår, og rett og slett miste litt troen på seg selv. Man kan også bli lettere stresset av overskrifter i aviser som «forventet levealder for folk med diabetes: 20 år kortere!», sier Victor Gripp til Lev med diabetes.

Annonse

Victor er en aktiv 27-åring som har hatt diabetes type 1 i 14 år, og han tar absolutt sykdommen sin på alvor. Men det å kunne finne øyeblikk man kan le av midt i det alvorlige og frustrerende, er noe han mener er undervurdert. Og absolutt noe vi kan ha godt av i blant.

– Jeg tror faktisk humor kan være ekstra viktig for mennesker med kroniske sykdommer. Jeg har alltid ment at humor er et fantastisk verktøy vi ofte glemmer å ta i bruk, spesielt i situasjoner vi kanskje hadde trengt det mest, forteller han.

– Det kan fort bli veldig mye seriøst og mye «lege-snakk», så det å kunne se på tilværelsen sin med et «filter» av og til, er noe jeg synes hjelper masse. Insulin, trening, glukose og humor: da har du oppskriften, sier han og ler.

LES OGSÅ: «Jeg tror jeg har pådratt meg litt diabetes»

Skapte sin egen Instagramside med diabeteshumor

Skal du finne humor er det ikke noe bedre sted å lete enn på nettet. På bildedelings-appen Instagram finnes det utallige sider som er dedikert til humor – såkalte «memes», der bilder og tekst er satt sammen for å få fram et poeng med en humoristisk undertone.

Annonse

– Jeg lette litt rundt på Instagram etter en kanal som hadde memes kun om diabetes. Det eneste jeg fant var kanaler som hadde startet med memes, men som hadde gått over til å poste en del andre ting; som oppskrifter, tips og triks og veldig seriøse innlegg. Ikke misforstå meg, jeg syns diabetesgrupper med oppskrifter og treningstips er kjempepositivt, men det var ikke det jeg lette etter, forteller han.

Det han lette etter var humor. Et skråblikk på en kronisk sykdom som så utrolig mange mennesker lever med. Det måtte jo finnes noe der ute?

– Jeg savnet å kunne se noe grafisk relaterbart til diabetes som jeg kunne le hysterisk av, og ikke minst noe jeg kunne dele med andre. Jeg savnet også en litt annen vinkling på humoren enn den jeg hadde sett mye av det samme av. Det kan jo også komme av at min humor er veldig sær, sier Victor.

Så hva gjør man når man ikke finner en slik kanal? Jo, da får man vel bare lage en selv. En side med kun diabetesrelaterte bilder som alle med diabetes kan kjenne seg igjen i. I slutten av april 2017 postet han sitt første innlegg på den nye Instagramkontoen hans; @Diabetesmemesworld. Og siden da har han lagt ut et nytt innlegg nesten hver dag.

– Hovedsakelig hadde jeg lyst til å lage en diabetes-Instagramkonto med memes som jeg selv kunne le av uten å se masse reklame og produktplasseringer fra store bedrifter. Målet ble at siden skulle vise mange forskjellige humoristiske og hverdagslige situasjoner, men også vrangforestillinger om diabetes fra de som kanskje ikke vet så mye om situasjonen vår.

LES OGSÅ: Velkommen til ekstraordinært styremøte innerst i den mørkeste delen av hjernen min

Å lage memes har blitt en hobby

Mennesker med diabetes må ikke bare takle hverdagens vanlige stress, men også stresset og bekymringen som kan følge med diabetesdiagnosen. Blodsukkermålinger, måltidsplanlegging og insulinberegning, og alle de uante faktorene som også kan påvirke blodsukkeret.

Med Diabetesmemesworld håper Victor at han kan få deg til å le litt av kjente situasjoner. Eller i det minste til å trekke litt på smilebåndet.

– Jeg ønsker at siden min kan være et sted der mennesker med diabetes og deres familie og venner, eller hvem som helst, kan komme for å koble av og le. Et sted der vi alle kan kommentere eller le av en felles situasjon. Eller simpelthen føle tilhørighet i et fellesskap som er stadig voksende, selv om vi kanskje er langt unna hverandre. For når vi går på gaten, ser vi alle ut som «ikke-diabetikere».

Victor lager sine egne memes, og dette har nå blitt en av hans små hobbyer. Han prøver tross alt å legge ut en ny post hver dag, så det å hele tiden måtte finne på nytt materiale kan være litt utfordrende.

– Men når man har diabetes selv så vil man jo aldri gå tom for inspirasjon, forteller han.

LES OGSÅ: Lyst til å lese bøker om diabetes? Her er mine bokanbefalinger

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
1.5/5 2 tilbakemeldinger
Del: