Festing med diabetes type 1 krever planlegging

Festing med diabetes type 1 krever planlegging

Frida Rasch
Født i 1994 og oppvokst i Bergen. Jeg bor nå i Nittedal sammen med samboer og hund, er utdannet siviløkonom og jobber som digital analytiker. Da jeg fikk diabetes type 1 i 2020 var jeg 25 år, og visste ingenting om sykdommen. Siden den gang har jeg hatt en bratt læringskurve, og fått en økt tørst etter å lære andre om den og.
Publisert første gang: 26.03.23

Ja, festing med diabetes type 1 kan være en utfordring, og ofte gjør jeg de samme feilene. Det kan være en god huskeregel å ha med seg nok følingsmat, men hvilke andre ting kan det være lurt å tenke på?

Da jeg var tenåring, var jeg veldig glad i å feste. Det kan være risikosport i seg selv med tenåringer og alkohol, men den gang hadde jeg ikke den ekstra utfordringen jeg har i dag; nemlig diabetes type 1.

Annonse

Selv om jeg fester sjeldnere nå som jeg nærmer meg 30 år har jeg fortsatt lyst til å kunne dra ut en gang i blant.

For ikke lenge siden hadde jeg besøk av noen australske venner. Siste kvelden før de dro bestemte vi oss for å dra ut på byen. Vi startet kvelden rolig med middag på en restaurant. Allerede under middagen hadde jeg feilberegnet mengde insulin og fikk en ganske kraftig føling. Jeg hadde med meg godteriet Lovehearts i vesken, og måtte sitte en stund før vi kunne dra videre.

LES OGSÅ: Råd for et godt liv med diabetes type 1

Føling og høyt blodsukker om hverandre

Da vi endelig kom oss videre, og blodsukkeret kom seg opp igjen, var hele episoden raskt glemt. Likevel, det som typisk skjer på en sånn kveld er at jeg går inn i en ond sirkel. Denne onde sirkelen består av at jeg først får føling, spiser for mye sukker eller karbohydrater og får for høyt blodsukker. Jeg tar så mer insulin for å korrigere, og havner tilbake i følingsstadiet igjen. Slik kan det fortsette.

I løpet av kvelden gikk jeg som normalt gjennom flere runder med for høyt og for lavt blodsukker. I periodene med normalt eller for høyt blodsukker kunne jeg danse og prate. Når jeg hadde føling måtte jeg derimot sette meg ned, hvile og spise mer godteri. På et tidspunkt utpå kvelden gikk jeg tom for godteri. Heldigvis kunne jeg kjøpe cola i baren og det gikk fint likevel.

Annonse

LES OGSÅ: Fryktelig mange fristelser

Hvorfor lærer jeg aldri?

Til tross for at jeg har opplevd den samme situasjonen flere ganger i løpet av mine siste 3 år med diabetes, fortsetter de. Jeg tror det skyldes at selv om jeg er bevisst er det vanskelig å vurdere insulinmengden når det er noe man gjør sjelden. Jeg ønsker ikke å gå rundt med kjempehøyt blodsukker, men ender i stedet i en mye verre situasjon.

Min lærdom til neste gang jeg skal ta en fest blir følgende: For det første må jeg sørge for å ta med nok følingsmat, kanskje også noe med litt tregere karbohydrater enn rent sukker. For det andre må jeg vente lenger før jeg tar korrigeringsdose, og ta veldig små doser om gangen.

Hvilke andre ting kan være lurt å tenke på?

LES OGSÅ: Slik virker alkohol på diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: