Fryktelig mange fristelser

Fryktelig mange fristelser

Elisabeth Karina Larsen Nordvik
Født i 1974, opprinnelig fra Finnsnes, men bor i Tromsø. Hadde svangerskapsdiabetes i 1998/99 som utviklet seg til diabetes type 1. Fikk etter 17 år vite at jeg hadde LADA i grunnen på min diabetes. 2 barn og ett barnebarn. Er utdannet spesialpedagog, men jobber nå som personalkonsulent. Har alltid vært ”flink pike” og møtte nesten veggen i oktober 2018. Var sykemeldt frem til april 2020 og har innsett hva en kronisk sykdom kan medføre etter et langt liv med diabetes, både fysisk og psykisk. Brenner for økt kunnskap og åpenhet rundt diabetes!
Publisert første gang: 12.02.23

Et lite tilbakeblikk: Mange steder hvor jeg er denne måneden så er det fryktelig mange fristelser rundt meg. De fleste er søte fristelser og fryktelig vanskelig å takke nei til. Jeg snakker om desember måned.

Desember måned er en måned for meg, med alt for mange fristelser av godsaker jeg absolutt bør styre unna. Fordi blodsukkeret mitt ikke er like glad i dette som øyne, smaksans og magen min er!

Annonse

Dette er måneden hvor jeg føler at jeg er konstant mett. Går jeg forbi en fristelse så er det så lett å strekke ut en hånd og putte godsaken i munnen i forbifarten. Sånn går dagene.

Mange alarmer

Blodsukkeret får kjørt seg og alarmen for høyt piper alt for ofte. Av og til er jeg som en vandrende alarm og kollegaer ler til meg og lurer på hva jeg har puttet i meg.

Unne seg selv?

Pepperkaker, småkaker, twist, gode julelunsjer, godterier, riskrem osv. Det er en måned med veldig masse god mat, og til vanlig spiser jeg ikke mye av dette. Så, har jeg da lov til å unne meg denne ene måneden i året?

Samvittigheten

Annonse

Jo, egentlig så kan jeg vel fint unne meg dette. Det er jo min kropp, helse og egen samvittighet det går utover. Men så har du denne dårlige samvittigheten da. Kjenner jeg er direkte dritlei av hele samvittigheten.

LES OGSÅ: Når du trodde du hadde opplevd alt

Tenk å kunne slippe

Mens andre kan stappe i seg uten å tenke over hva de spiser, så sitter jeg og forsøker å regne ut riktige karbohydrater til godsakene. Det er en jobb det også. En drittjobb. Og av og til, som i dag, så kjenner jeg at det hadde vært så forbanna fint å bare kunne slippe å ha dårlig samvittighet for høye blodsukkerverdier som følge av godsaker.

Diabetesfri måned

Tenk hvis alle med diabetes kunne få en måned i året hvor de ikke hadde diabetes? En måned hvor man kunne spise hva som helst uten å tenke på blodsukker, insulin og karbohydrater? Det hadde vært noe det!

Desember måned

Jeg hadde valgt desember måned da! Det er så mye godsaker denne måneden som man ikke ser ellers i året rundt omkring. Det er en spesiell stemning i desember, blandet med kos, harmoni, litt spenning og litt førjulsstress.

Lov å drømme

Men det er lov å drømme, virkeligheten er en helt annen. Utfordringer kjenner nok de fleste på som selv har diabetes eller er pårørende. Det er ikke enkelt og alltid måtte passe på, og kanskje spesielt i desember måned når masse av godsakene er lett tilgjengelig.

LES OGSÅ: Slik ser min hverdag med diabetes ut

Som julekvelden på kjærringa

Siden jeg har hatt diabetes i veldig mange år så burde jeg ha vært godt drevet i håndtering av godsaker i desember måned. Men det kommer like overraskende hvert år – «som julekvelden på kjærringa».

Jeg skeier ut

Likevel mellom inntak av godsaker, regning av karbohydrater og dårlig samvittighet for inntaket så forsøker jeg å faktisk unne meg denne måneden med godsaker. Jeg gjør det aldri ellers, så en måned må jeg ha lov til å skeie ut.

Godt nytt år!

Katastrofe tankene om komplikasjoner for noe selvforskyldt høyt blodsukker som følge av min dårlige samvittighet kan komme over nyåret! Nå har vi et nytt år og nye muligheter! Godt nytt år!

LES OGSÅ: Gode forbilder med diabetes

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: