Diabetes og bipolar lidelse – en vanskelig kombinasjon

Diabetes og bipolar lidelse – en vanskelig kombinasjon

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 19.03.23

Jeg har to diagnoser. En fysisk og en psykisk. En type 1 og en type 2. Da jeg omsider fikk diagnosen bipolar lidelse type 2 så ga alt mening – hvorfor ting tidvis har vært veldig tungt. Diabetes og bipolar lidelse kan nemlig være en vanskelig kombinasjon.

Både jeg og andre bidragsytere her på Lev med Diabetes har flere ganger skrevet om diabetes og psykisk helse, og hvordan begge deler påvirker hverandre på godt og vondt. Dette er et ganske personlig innlegg.

Jeg har vært ærlig med venner og deler av familien, om at jeg allerede som barn slet psykisk. Og ettersom tiden gikk, med både indre og ytre påvirkning, har det ikke blitt bedre. Alt toppet seg på flere måter da broren min valgte å forlate denne verdenen i 2019.

Annonse

Jeg prøvde lenge å undertrykke det hele, bare pushe på. Jobb og min egen lille familie sto i fokus. Mye jobb, lange dager. Ikke fast jobb, så jeg tok alle ekstravakter jeg kunne. På jobb kunne jeg være en annen, en profesjonell, men ikke meg selv. Jeg slapp å tenke – slapp å la tårene flyte fritt.

LES OGSÅ: Kan føle meg ubeskrivelig sliten av livet med diabetes

Fikk endelig en diagnose

For noen år siden fant jeg og min daværende mann ut at «vi», ikke var oss lenger. Vi valgte å avslutte forholdet etter mange år, og vi levde sammen en periode før vi gikk hver til vårt. Før dette siste skjedde, valgte jeg å oppsøke profesjonell hjelp. Jeg så på det som et nederlag. Det var jo folk som hadde det verre enn meg? Det var ikke første gangen, men likevel.

Etter ukentlige konsultasjoner med psykolog og psykiater fikk jeg blant annet diagnosen bipolar lidelse (manisk depressiv) type 2. Bipolar lidelse type 2 er den vanligste formen for bipolar lidelse og innebærer depresjon og hypomani som er en mildere form for mani (oppstemthet med tap av kontroll).

Jeg er en vitebegjærlig person og gikk til angrep på Google; «Hva er bipolar lidelse?», «Hva er bipolar lidelse type 2?». Og ikke minst «Bipolar lidelse og diabetes type 1». Hvorpå det siste søket ga meg ikke overraskende, men likevel ganske forklarende resultater.

LES OGSÅ: Endelig kan jeg sove uten følingsangst

Endelig falt alle brikkene på plass

«De intense opp- og nedturene som følger med bipolar lidelse kan bli enda verre av blodsukkersvingningene som er karakteristiske for diabetes. Det farlige forholdet mellom disse sykdommene er giftig, og uten å opprettholde en stabil livsstil, kan hver enkelt gjøre symptomene på den andre verre.»

Annonse

DER falt liksom alle brikkene på plass.

Jeg faller til ro, prøver liksom å finne meg selv på nytt. Men med diagnosen under kontroll med medisiner, samt ukentlige samtaler med psykolog, kommer jeg sakte, men sikkert i mål.

Og sammen med den tidligere omtalte insulinpumpa som har gjort diabetesen lettere å håndtere, så kan ting bare bli bedre.

Og; Jeg er ikke gal, jeg er bare ikke helt A4.

LES OGSÅ: Mine bekymrede barn kan endelig senke skuldrene

Kilde:
www.stolav.no
www.bridgestorecovery.com

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
4.7/5 3 tilbakemeldinger
Del: