Kan føle meg ubeskrivelig sliten av livet med diabetes

Kan føle meg ubeskrivelig sliten av livet med diabetes

Linda Terwindt
Født i 1983 og har to barn. Linda har hatt diabetes type 1 siden 1991. Hun har to utdannelser innen helsevesenet; hjelpepleier og apotektekniker. Linda synes det er viktig å bidra til å spre riktig informasjon om diabetes
Publisert første gang: 25.12.22

Mer enn 30 år av livet mitt har jeg levd med diabetes type 1. Tre tiår med svingende blodsukker, perfeksjonisme og tvangstanker, bekymring og utenforskap, i tillegg til alt annet som livet kan servere oss. Og kanskje er det på tide å klappe seg litt på skuldrene for jobben man selv gjør.

Jeg har de siste årene fått kjenne på kroppen hvor mye diabetesen påvirker en allerede fillete psyke. Et svingene blodsukker kan få ting til å svinge fra 0 til 100 i løpet av en dag. Tankekjøret på kvelden, det lave blodsukkeret, og påfølgende lite søvn påvirker blodsukkeret neste dag. Det konstante kjøret om å være «flink pike» tilfører stress og et høyt blodsukker.

Annonse

Legg så til dødsfall i nær familie, samlivsbrudd, et par nær døden opplevelser, og å gjøre det skumleste jeg noen gang har gjort – flytte og bo for meg selv. Summen av det hele kan ta på.

LES OGSÅ: Mine første år med diabetes besto av mye prøving og feiling

Ubeskrivelig sliten av livet med diabetes

Mye kommer til overflaten når ting er ganske kaotisk. Traumer fra barndommen i form av sykehusbesøk (det VAR skumlere på sykehus før), beskyldinger om å spise for mye og ikke holde vekta. Og å konstant bli satt foran en «dommer» som skal avgjøre om du får leve eller dø.

Ja, slik føltes det tidlig på 90-tallet. Kan ikke huske at jeg noen gang fikk noen gode tilbakemeldinger og skryt om hvor hardt jeg jobbet, selv midt oppi skremselspropaganda og utenforskapet som fulgte med å ha en diagnose som ingen skjønte noe av.

Så sitter man her da, snart 40 år. Etter å ha prøvd og feilet siden 1991 uten egentlig å nå helt opp. Man blir litt perfeksjonist, får kanskje litt tvangstanker oppå det hele.

Annonse

Etter 31 år med diabetes blir man ubeskrivelig sliten. Sliten på en måte som ikke kan beskrives med ord. Kroppen er tappet for energi, og psyken har kjørt berg- og dalbane store deler av livet på grunn av diabetesen og ting man også uten diabetes opplever i løpet av et liv.

Takk deg selv for jobben du gjør

Med dette, noe kaotiske innlegget ønsker jeg at du – ja, du som gjør all jobben betacellene skulle gjort; Stopp opp litt, trekk pusten og sett deg selv først.

Ingen andre vil takke deg for jobben du gjør, ingen andre enn deg selv.

LES OGSÅ: Den tunge jobben bak et perfekt langtidsblodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
4/5 1 tilbakemelding
Del: