10 år med diabetes

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 09.12.22

Min diabetesdag, altså dagen jeg fikk diagnosen, er rett rundt hjørnet. Det er en spesiell dag, fordi det er samme dag som min fars bursdag, og bare tre dager før Verdens diabetesdag. Det var sånn sett en «beleilig» tid å få diagnosen på – mye og lett tilgjengelig informasjon over alt.

I år er dagen ekstra spesiell, for nå passerer jeg 10 år med diabetes type 1. Det er rart å tenke på. Jeg husker tiden før diagnosen veldig godt, men det føles likevel rart å tenke på at det var en tid jeg bare så vidt visste hva et blodsukker var for noe. Diabetes var kun et ord jeg hadde hørt om, men aldri hatt noe kjennskap til, før 11. november 2012.

Annonse

Takknemlig

Når jeg reflekterer over de siste 10 årene med diabetesen, kommer det til minne at jeg og mannen min ble sammen ikke så lenge før jeg fikk diagnosen. Vi har vært sammen i 11,5 år, så han har vært med på alt av opp- og nedturer (bokstavelig talt) når det gjelder diabetesen. Han har vært en enorm hjelp og støtte, og i dag kjenner jeg faktisk mest på takknemlighet framfor urettferdighet når det gjelder min diabetesdag.

LES OGSÅ: Gode forbilder med diabetes

Her er 10 ting jeg er takknemlig for:

  1. Den gode hjelpen jeg har fått til å takle diagnosen
  2. At jeg bor i Norge og har gratis tilgang til norsk helsevesen
  3. At helsevesenet tar meg og blodsukkeret seriøst
  4. At jeg har en familie som bryr seg og støtter meg i alle aspekter ved livet med diabetes
  5. At jeg har noe av det mest moderne utstyret på markedet til å hjelpe blodsukkeret mitt
  6. At det forskes på bedre hjelpemidler og medisiner
  7. At det er håp for en framtid uten diabetes
  8. Fellesskapet her i Lev med diabetes
  9. Fellesskapet i Diabetesforbundet
  10. Lett tilgjengelige informasjonsplattformer om livet med diabetes

LES OGSÅ: Diabetes bursdag

Ingen selvfølge å være heldig

Hadde jeg fått velge, ville jeg så klart vært foruten sykdommen, men det valget har jeg ikke fått. Det jeg derimot kan velge, er å være takknemlig for det jeg faktisk har, og hjelpemidlene jeg har. Det er absolutt ingen selvfølge, spesielt med tanke på at det kun er 100 år siden man så vidt kunne overleve sykdommen.

Jeg er heldig som kan si at jeg føler meg heldig. Ikke alle med diabetes har det like godt som meg, og det tar jeg ikke for gitt. Jeg tenker på alle mine felles diabeteskrigere der ute nå både på min egen diabetesdag og Verdens diabetesdag den 14. november. En blå klem blir sendt til alle dere.

Annonse

LES OGSÅ: Slik ser min hverdag med diabetes ut

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: