Trøske – en smertefull opplevelse

Trøske – en smertefull opplevelse

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 12.06.22

For en tid tilbake fikk jeg påvist trøske i munnen. Noen raske søk på nettet viste meg at en slik type infeksjon kan ha sammenheng med diabetes. I alle fall med tanke på at vi som har diabetes kan ha nedsatt immunforsvar og dermed er ekstra utsatt for å utvikle slike plager.

Uavhengig av om det var diabetes eller noe annet som forårsaket det, så var det uansett en smertefull og plagsom opplevelse.

Annonse

Hva er trøske?

Selv visste jeg ikke hva trøske var før jeg søkte meg frem til det og fikk det påvist. Det hele begynte med svie og plager i munnen når jeg skulle spise eller drikke noe. Det begynte med noe utslett-lignende på tunga. Men etterhvert fikk jeg store blemmer rundt om i tannkjøttet. Jo mer smertene og plagene tiltok, desto mer tid brukte jeg på å søke meg frem til hva dette kunne være. Det minnet mye om det jeg kunne lese om trøske.

En type infeksjon jeg synes hørtes veldig ekkel ut. Kort fortalt er det en soppinfeksjon rundt om i munnen, på tungen eller i svelget. For mange gir den store plager ved inntak av mat og drikke, noe som kan gjøre det utfordrende å få i seg næring. Den er mest vanlig blant spedbarn, men kan også utvikles i voksen alder, slik som i mitt tilfelle. Av og til kan infeksjonen gå over av seg selv. Men hos meg ble plagene så store og smertefulle at jeg måtte oppsøke lege relativt raskt. Det var ikke noe problem å få påvist at det var trøske det var snakk om, og jeg kunne endelig starte opp med soppdrepende medisiner som lindret smertene.

Gikk utover diabeteskontrollen

Soppinfeksjonen var ikke bare en type fysisk smerte som var uutholdelig når det kom til inntak av næring. Den gikk også veldig utover diabeteskontrollen, og blodsukkeret mitt var svært høyt med et økt insulinbehov som jeg egentlig aldri ble klok på. Til tross for at jeg satte langt mer insulin enn tidligere, virket det helt umulig å få blodsukkeret ned. Og i den perioden hvor infeksjonen var på sitt verste ga jeg rett og slett opp.

Jeg følte det eneste jeg gjorde var å måle blodsukker og sette mer insulin. Men til ingen nytte. Jeg mer enn doblet insulindosene i denne perioden. Selv om jeg spiste langt mindre mat. Det var så smertefullt å innta næring, at jeg levde på smaksnøytral yoghurt en god stund, siden det var det eneste jeg følte kjølte ned smertene i munnen. Dette var en smak og type mat som fort ble kjedelig i lengden, så det sier seg selv at det ble vanskelig å dekke dagsbehovet for energi.

Igjen ble jeg minnet på hvor glad en kronisk sykdom som diabetes er i rutiner og det forutsigbare. Med en gang jeg mister kontrollen over matinntaket mitt, mister jeg også kontrollen over blodsukkerreguleringen.

Annonse

LES OGSÅ: Derfor bør du prioritere kondisjonstrening

Økt blodsukker og blodtrykk

En annen grunn til at det kan være vanskelig å kontrollere diabetesen når man gjennomgår infeksjoner, er fordi kroppen svarer med å skille ut kortisol i slike perioder. Etter hva jeg søkte meg frem til og leste om, kunne jeg finne ut at dette er en form for forsvarsmekanisme kroppen setter igang når den skal takle en stressende situasjon. Som en infeksjon vil oppleves å være. Kortisol er et stresshormon som automatisk bidrar til å øke blodsukkeret og blodtrykket.

Dette er også grunnen til at mange opplever vanskeligheter med å kontrollere blodsukkeret i perioder eller under dager hvor man er stresset. Enhver skoleelev eller student med diabetes har nok kjent på trøbbel med blodsukkeret i eksamensperioder, til tross for at man er flink til å opprettholde de daglige rutinene sine.

LES OGSÅ: Stigmaer rundt diabetes: – «Men du ser jo frisk ut!»

Årsaken

Hvorfor jeg fikk påvist trøske kan ha flere ulike sammenhenger, men som nevnt innledningsvis er diabetes type 1 og diabetes type 2 direkte årsaker til at man kan utvikle en slik infeksjon. Nøyaktig hvorfor fant jeg aldri ut. Men jeg kan tenke meg at det dreier seg om en kombinasjon av både medisinbruk og det at vi kan være ekstra utsatt for infeksjoner og andre sykdommer.

I tillegg til dette har jeg også anstrengelsesastma. Noe som gjør at jeg bruker spray med kortison i seg. Dette er et stoff jeg vet kan gi soppinfeksjon i munnen, slik at det er svært viktig å skylle munnen og svelget godt etter at man har inhalert en dose. Selv føler jeg at jeg alltid har vært flink til dette, men kanskje kan jeg ha slurvet nok til at jeg utviklet trøske.

Uansett årsak, var det en plagsom og smertefull periode jeg ikke unner andre å måtte gå igjennom. Skulle du være så uheldig at du begynner å oppdage svie på tungen eller blemmer rundt om i munnhulen, er min klare anbefaling å oppsøke lege umiddelbart! Å få begynne på soppdrepende midler gjorde det mulig for meg å innta vanlige måltider igjen. Noe som lettet situasjonen enormt. Etter 4-5 dager var de verste plagene borte, mens jeg etter endt kur på 14 dager var helt fri for smerter og infeksjonen for øvrig.

LES OGSÅ: Finner DU noe positivt med dette året?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: