Da jeg ikke fikk ned blodsukkeret

Da jeg ikke fikk ned blodsukkeret

Maria Jørgensen
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er opprinnelig fra Sørum, men bor i Namsos og jobber som autorisert dyrepleier.
Publisert første gang: 21.01.22

Jeg har hatt behov for medisinsk behandling det siste året (annet enn det gode, gamle insulinet). Uten å gå inn på detaljer, så var det noe som påvirket blodsukkeret i stor grad. Jeg har aldri hatt så store vanskeligheter med å kontrollere blodsukkeret som ved denne behandlingen, og ønsker å dele min erfaring med dere.

Medisinen jeg fikk gjorde at blodsukkeret oppførte seg veldig uvanlig. Jeg har aldri opplevd noe lignende før; skyhøye blodsukkerverdier uten at jeg hadde spist, og som jeg ikke fikk ned igjen uten å måtte sette voldsomme mengder med insulin. Enkelte ganger måtte jeg sette nesten tidoblet mengde av hva jeg vanligvis ville gjort til like mye mat.

Annonse

Skummelt

Det er både ekkelt og vanskelig å tilpasse seg når dose-endringene blir så voldsomme, spesielt mentalt. Jeg syntes det var veldig ubehagelig å måtte mangedoble insulinmengden, uten å vite nøyaktig hvor mye man egentlig trenger ettersom alt er «nytt». Det var rett og slett vanskelig å tørre og sette nok insulin. Fordi dosene jeg måtte sette da, var doser som til vanlig ville tatt livet av meg, eller i beste fall sendt meg inn i en svært alvorlig føling.  Å sette nesten 10 enheter til et måltid jeg vanligvis ville satt 1-2 enheter var kjempeskummelt.

LES OGSÅ: Bedre søvn med et stabilt blodsukker

Gjenvinne kontroll

Jeg fant en måte å håndtere det på som viste seg å fungere ganske bra. Jeg satte aldri hele bolusdosen med en gang, men gradvis ettersom jeg så hvordan blodsukkeret reagerte. Samtidig sjekket jeg blodsukkeret så ofte som jeg aldri har gjort før. Jeg vil si i flertallet av minuttene av hver time (unntatt om natten). Det gikk seg til etterhvert, og etter noen dager følte jeg at jeg hadde gjenvunnet kontroll, i hvert fall noe. Det ble aldri helt naturlig for meg å sette så store mengder. Men når jeg forsto at det var så mye jeg trengte, ble det enklere for hver dag som gikk.

Jeg var sykemeldt i denne perioden, og jeg tror ikke jeg hadde klart meg uten. Blodsukkeret krevde virkelig 100% fokus av meg, og det hadde jeg ikke klart å kombinere med jobben jeg har som dyrepleier. Da jeg var ferdig med behandlingen, oppførte blodsukkeret seg heldigvis som normalt igjen.

LES OGSÅ: Trening med høyt blodsukker

Annonse

Få hjelp

Behandling av unormalt høyt blodsukker, om det er medisinske eller andre årsaker, er viktig å håndtere i samråd med diabetessykepleier, fastlege eller annet helsepersonell. Jeg hadde kontakt med min diabetessykepleier i denne situasjonen og fikk god hjelp fra henne. Det som fungerer for meg fungerer ikke nødvendigvis for deg, men jeg håper erfaringen kan være til nytte.

LES OGSÅ: Virus og blodsukker

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: