En travel hverdag med diabetes

En travel hverdag med diabetes

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 26.11.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvordan håndtere en kronisk sykdom som diabetes i en travel hverdag? Selv har jeg full jobb, studerer deltid, er frilans skribent, har to barn på deltid og trener hver dag. Hvordan går det med tanke på diabetesen?

Jeg innrømmer gjerne at det til tider er slitsomt å ha diabetes. Svingende blodsukker, utstyr som skal byttes, sjekke blodsukker til enhver tid, alltid passe på å ha med ekstra utstyr og følingsmat og bekymringer både daglig og for fremtiden. Til tider er jeg drittlei og det tillater jeg meg selv å være. Samtidig har jeg bestemt meg for at diabetes ikke skal styre livet mitt. Jeg vil leve et godt og innholdsrikt liv selv om jeg har diabetes.

Annonse

80 % er godt nok

Jeg har en hektisk hverdag. Jeg har en fulltidsjobb som jeg elsker og der det til tider er mye å gjøre. Jeg studerer deltid på fritiden og har noen faste frilansoppdrag som skribent. Dette er til tider mye, men jeg liker det og vil gjerne utvikle meg. Jeg kan ikke levere topp resultat på alt jeg gjør. Det er faktisk ikke mulig. Men jeg velger heller å ha mange arenaer der jeg presterer 80%, enn en arena der jeg presterer 100%.

Mange kan være uenig i det, men for meg fungerer det. Og som regel er 80% mer enn bra nok. Skulle jeg hele tiden prestert 100% hadde jeg nok slitt med prestasjonsangst. Det har jeg sjelden. På denne måten får jeg gjort mye, og må samtidig være effektiv. I studiene har jeg ingen ambisjoner om å få toppkarakter, jeg vil lære og utvikle meg. Og det gjør jeg selv om jeg på papiret kanskje får en dårlig karakter. I jobbsammenheng kan jeg utføre arbeid som ikke er godt nok, og da må jeg ta jobben med å forbedre det jeg har utført.

LES OGSÅ: Hvordan rekke gode vaner i en travel hverdag?

Aktivitet gir påfyll

Mitt blodsukker krever at jeg er i aktivitet i løpet av dagen. Jeg legger alltid inn en halvtimes treningsøkt i løpet av dagen, gjerne en høyintensiv. Kjapt og effektivt, samtidig som det gir overskudd og energi. Jeg prøver også å legge inn små pauser i løpet av arbeidsdagen der jeg beveger meg. Målet mitt er 15000 skritt i løpet av en dag, men det er ikke alltid jeg får til det. Antall skritt er ikke en veldig god parameter for aktivitet, men jeg liker å ha et mål å strekke meg etter. Uansett gir trening og aktivitet overskudd, slik at jeg kan prestere bedre i hverdagen.

LES OGSÅ: Slik motiverer du deg for fysisk aktivitet

Annonse

Ta pauser

Selv om jeg har en aktiv hverdag, er jeg god på å ta pauser og ha tid for meg selv. Jeg må ikke være sammen med andre mennesker 24/7. Jeg har delt omsorg for barna mine, og uka de er hos meg går det i ett. Uka jeg er alene pleier jeg å ha flere kvelder der jeg slapper av alene og ser en film eller serie. Det er helt nødvendig for å koble ut.

Kosthold

Kroppen min fungerer best når jeg har et sunt og godt kosthold med en god måltids-rytme. Det beste for meg er å spise ca hver tredje time istedenfor store og få måltid. Blodsukkeret har det best på denne måten, også i forhold til typen insulin jeg setter til måltidene. Jeg kjenner godt at jeg får mindre energi dersom jeg slurver med kostholdet. Jeg blir daff og oppblåst. Jeg tillater meg å være mindre strikt med kostholdet i helgene. Men for store utskeielser kan forplante seg langt inn i uka etterpå. Det er det som regel ikke verdt.

LES OGSÅ: Smart kosthold for en sunn og sterk kropp

Jeg bestreber også å være positiv og ikke dyrke det negative. Hver dag er en ny mulighet ?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: