Hvordan rekke gode vaner i en travel hverdag?

Hvordan rekke gode vaner i en travel hverdag?

Maria Schmidt
Maria er født i 1994. Hun fikk diabetes type 1 i 2012, og bruker til daglig insulinpumpe. Maria er veldig glad i hunden sin, Nevada, som hun en dag ønsker å trene til å bli en diabeteshund.
Publisert første gang: 10.07.20 10:11

Jeg var nylig på en time hos min diabetessykepleier. Siden det var nærmere et halvt år siden sist (på grunn av corona), hadde vi mye å prate om. Og spesielt: Hvordan skape gode vaner?

Accu-Fine vitusapotek

Jeg snakket om problemene mine med urinveisinfeksjoner, føling før slutten av arbeidsdagen, hvor sliten jeg har vært i det siste, og hvordan diabetesen blir nedprioritert. Noen ganger føles det overveldende, alt det diabetesen kaster på en. Så det sykepleieren min og jeg gjorde denne gangen, var å lage en konkret plan for hvordan jeg skal få bedre rutiner i hverdagen og prioritere diabetesen.

LES OGSÅ: Lett å glemme diabetes i en travel hverdag

Litt av gangen

Vi snakket om at for å få inn gode vaner i hverdagen, er det viktig å starte smått. Man bør ikke gape over alt man vil forbedre seg på samtidig. Det kan virke mot sin hensikt og bli overveldende og demotiverende. Ved å fullføre få mål av gangen, vil mestringsfølelsen komme oftere. Noe som hjelper til å bygge opp motivasjonen for å fortsette.

LES OGSÅ: Kjøp deg fri fra stress

Drikk nok!

Et tips hun hadde som forhåpentligvis kan bidra til å forebygge urinveisinfeksjoner, er å ha en vannflaske stående lett tilgjengelig hele tiden for å huske og drikke nok vann. Hun presiserte at det kan være lurt å ha en FIN vannflaske. Det gjør det litt mer koselig å drikke (kanskje det bare er meg :)). Dette har jeg begynt med både på jobb og hjemme, og først nå innser jeg hvor lite jeg har drukket tidligere.

Accu-Chek Guide

Det er jo ikke bare vi som er utsatt for urinveisinfeksjoner som trenger nok væske, men alle. Gode rutiner på dette er viktig. Det hjelper at vannet holdes friskt og kaldt, så jeg bruker en termoflaske som er helt perfekt til formålet.

LES OGSÅ: Drikk mer vann!

Mellommåltid

For å unngå føling mot slutten av arbeidsdagen, snakket vi om å legge inn et lite mellommåltid mellom lunsj og slutten av arbeidsdagen. Det synes jeg var et godt tips, men det er aldri noe jeg føler jeg får tid til i en hektisk arbeidshverdag.

Da svarte sykepleieren min: «Gjør det i farta». Alle har tid til å spise en banan i to minutter mens man går til en annen plass eller bare tar en liten pause, for eksempel ved kopimaskinen. Bare pass på å ha matbiten lett tilgjengelig. Dette hjelper blodsukkeret til å holde seg stabilt mellom lunsj og middag.

Dette er de to målene jeg skal jobbe med i en måned, før sykepleieren min kontakter meg for å høre om fremgangen. Kanskje setter vi nye mål da, eller kanskje jeg må jobbe mer med disse for å kunne kalle de «vaner». Det tar tid å lage nye rutiner i en travel hverdag. Men ved å gjøre litt av gangen, har man større sannsynlighet for å lykkes.

Hva slags gode hverdagsrutiner har du som hjelper blodsukkeret?

LES OGSÅ: Diabetes på 1. plass!

 

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

0/5 (0 Reviews)
Del: