God versus mindre god følingsmat

God versus mindre god følingsmat

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 02.06.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Lavt blodsukker og føling er noe vi med diabetes daglig erfarer. Da må vi ha raskt påfyll av mat. Men hva skal vi velge? Mat vi liker godt, eller mat vi er mindre glade i?

Jeg står ofte i dilemmaet hva jeg skal spise når blodsukkeret er lavt. Dette gjelder stort sett når jeg er hjemme eller jeg skal «planlegge» nattens følingsmat. Dilemmaet er at hvis jeg tar noe jeg liker veldig godt, risikerer jeg å spise alt for mye og får høyt blodsukker. Spiser jeg noe jeg ikke er så glad i, er sjansen for overspising mye mindre. Samtidig tenker jeg at føling er vi med diabetes sin «guilty pleasure» til å spise noe som øker blodsukkeret raskt. Så hva skal man gå for?

Annonse

Natten

Jeg tror jeg spiser om natten minst tre ganger i uka. Dessverre blir jeg ofte lav om natten og slik tror jeg det kommer til å bli så lenge jeg bruker sprøyter istedenfor pumpe. Jeg innbiller meg det er enklere å unngå føling om natten når man bruker pumpe og kan justere ned insulintilførselen. For meg er nattlig føling ofte forbundet med overspising. Særlig hvis jeg går ned på kjøkkenet for å spise. Derfor har jeg alltid noe liggende på nattbordet.

Det har hjulpet meg i kampen mot å spise altfor mye. Men hva har jeg liggende på nattbordet? Jo, de varierer veldig. Men jeg ser at dersom jeg har noe jeg liker veldig godt, for eksempel sjokolade, spiser jeg mye mer enn om jeg har rosiner. Har jeg sjokolade kan jeg våkne og faktisk ha lyst på sjokolade midt på natten, selv om jeg ikke har føling!

LES OGSÅ: Jakten på den perfekte følingsmaten

Sykluser

Derfor har jeg sjokolade på nattbordet stort sett kun rundt jul. Da unner jeg meg melkesjokolade med pepperkake som er min absolutte favoritt og som heldigvis kun produseres før jul. På ukedager prøver jeg å holde meg til noe sunt, som eple, gulrot, yoghurt eller juice. Mellombar fra Eldorado fungerer også godt dersom jeg kun tar med meg en inn på soverommet. De er jo farlig gode! Jeg har også kjøpt de klemmegrøtene som er beregnet for babyer. De er gode men ikke så gode at man vil ha mer enn en.

LES OGSÅ: Brillene fra helvete

Annonse

Dilemma

Et annet dilemma er hvis jeg har noe jeg ikke liker så godt på nattbordet, er at jeg spiser for lite og våkner med ny føling kort tid etter. Dette skjer særlig når jeg spiser rosiner og gulrot (orker ikke spise mye gulrot før jeg sovner igjen). Og da blir natten ganske så ødelagt når jeg er oppe tre fire ganger for å spise. Derfor må jeg veie for og imot, og kanskje se på andre typer følingsmat?

Dagen fungerer bedre

Lavt blodsukker på dagtid er mye enklere synes jeg. Da kan jeg spise litt og følge med på hvor mye det går opp før jeg eventuelt spiser mer. Jeg er fan av flytende føde når jeg har lavt på dagtid, for tiden er det Biola som er favoritten. Blodsukkeret mitt stiger raskt når jeg får i meg meieriprodukter, samtidig er det gunstige bakterier i Biola. Det går også en del gulrøtter på dagtid. MEN jeg kan også hive i meg chips, sjokolade og smågodt, særlig hvis jeg blir veldig lav og bedømmelseskraften forsvinner.

LES OGSÅ: Skummel opplevelse med føling

Hva spiser du som fungerer for deg som følingsmat på natten?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
3/5 2 tilbakemeldinger
Del: