Har du nettopp blitt diagnostisert med diabetes? Del 4

Har du nettopp blitt diagnostisert med diabetes? Del 4

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 26.05.21 | Sist redigert: 09.06.21

Dette skulle jeg ønske at jeg visste om da jeg ble diagnostisert…

Etter et forholdsvis langt liv med denne sykdommen har jeg masse erfaring. Dette er tingene jeg skulle ønske jeg visste da jeg ble stor nok til å forstå hva det faktisk innebærer:

Annonse

1. Psykisk og fysisk helse går hånd i hånd

Dersom du sliter med noe fysisk kan det påvirke blodsukkeret, som igjen kan påvirke den psykiske helsen. Dersom du har det tøft psykisk, som for eksempel er påvirket av stress, kan dette medføre ustabilt blodsukker. Noe som igjen påvirker psyken.

Det er helt naturlig, og noe vi må godta. Det hjelper å be om hjelp, og lære seg verktøy for å håndtere dette.

2. Ha gode rutiner!

Husk at gode rutiner for mat og fysisk aktivitet øker sjansen for et mer stabilt blodsukker. Dette gjelder også gode rutiner for søvn.

LES OGSÅ: Diabetes elsker rutiner

3. Ha mål i livet!

Husk at det er lov å drømme, og ha mål i livet. Jeg siktet høyt og var svært ambisiøs i mitt utdanningsvalg, men klarte å gjennomføre. Ikke til normert tid, men et år på overtid var godt innafor for min del. Ikke la noen si til deg at du ikke kan studere eller jobbe med hva du ønsker dersom du har diabetes.

Annonse

Det kan ta noe lenger tid, men dersom du virkelig vil, får du det til.

(Dette gjelder naturligvis innenfor rimelighetens grenser. Politi, ambulansepersonell og andre former for yrker hvor man kjører utrykningskjøretøy er for eksempel ikke mulig for oss. Foreløpig, kanskje det blir lettere i fremtiden?)

4. Lev «normalt»

Husk at du kan leve tilnærmet ”normalt” dersom du ønsker det, og har forutsetninger til å klare det. Du kan etablere deg med familie, ha utfordrende jobber, reise, oppleve andre kulturer, spise god mat, springe Marathon og kjøre bil. Du kan hoppe i fallskjerm, synge høyt på konserter (forhåpentligvis kan vi det igjen etter Covid-19), kysse, elske og le høyt og masse.

Diabetes i seg selv skal ikke hindre deg i å gjøre alle disse tingene som du ønsker.

LES OGSÅ: Humor gjør det lettere å leve med diabetes

5. Ulike utfordringer!

Husk at alle har ulike utfordringer i livet. Det å ha en kronisk sykdom, som påvirker livet i alle mulige retninger og avgjørelser, er skikkelig kjipt. Men de aller fleste har en eller annen form for utfordring i livet som påvirker de negativt. Du er ikke alene om å ha det tøft til tider.

6. Ingenting er umulig!

Husk at det kanskje føles umulig til tider, og det kan jeg virkelig skrive under på at jeg har følt. Men som det sies ”ingenting er umulig, det umulige tar bare litt lengre tid.” Og ja, det er helt riktig. Det tar bare litt lengre tid, litt mer kontroll og litt mer forutsigbarhet. Men det er absolutt ikke umulig. La ikke diabetes hindre deg i å leve det livet du drømmer om – bare husk å ta med insulin, blodsukkerapparat og nok mat!

LES OGSÅ: del 1, 2 og 3.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: