Nylig diagnostisert med diabetes… Del 1

Nylig diagnostisert med diabetes… Del 1

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 28.04.21
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Dette skulle jeg ønske at jeg visste da jeg ble diagnostisert…

Jeg ble diagnostisert med diabetes da jeg var 4,5 år gammel, og jeg er nå 29 år gammel. I 25 år har jeg levd med denne sykdommen, på godt og vondt. Livet mitt har vært preget at mange bekymringer og uforutsette hendelser grunnet sykdommen. En del sykehusinnleggelser i ungdomsårene, og mange søvnløse netter både for meg selv og familien min. Jeg har til nå levd et relativt godt liv. Men det er kun grunnet innsatsen jeg har gjort med familien i ryggen. Jeg kan ikke gi helsevesenet æren for det.

Annonse

Etter et forholdsvis langt liv med denne sykdommen har jeg masse erfaring. Dette er tingene jeg skulle ønske jeg visste da jeg ble stor nok til å forstå hva det faktisk innebærer:

Diagnostisert med diabetes – ikke lett å forstå

Når du er 4,5 år gammel og får vite at du har fått en alvorlig kronisk sykdom du mest sannsynlig aldri vil bli frisk fra, forstår du ikke hva det faktisk innebærer. Leger på barneavdelingen på sykehuset prøvde etter beste evne å forklare meg. Jeg forstod fort at jeg måtte ta insulin hver eneste dag resten av livet, at jeg måtte måle blodsukker og møte til kontroller på sykehuset.

Jeg forstod derimot ikke hvordan denne sykdommen ville påvirke livet både fysisk og psykisk. Men det kan man vel ikke forvente av ei lita jente heller?

Da jeg i barne- og ungdomsårene var på kontroller på sykehuset var det et ekstremt stort fokus på høyde, vekt og blodsukker. Det var fokus på standard tester. Hva som måtte bli bedre og hva som ikke var så viktig.

LES OGSÅ: Norge på verdenstoppen med diabetes type 1

Annonse

Lite fokus på psykisk helse

Det var derimot aldri et fokus på det psykiske og følelsesmessige rundt det å ha diabetes. Hvordan ustabilt blodsukker påvirket psyken? Og hvordan psyken påvirket blodsukkeret? Ofte da i negativ retning.

Jeg ble aldri spurt: ”Hvordan har du det, Marte?” eller ”Hva kan vi gjøre for at din hverdag skal bli lettere?”. Jeg ble spurt: ”Hvordan går det med blodsukkeret?” eller ”Har du hatt noen følinger i det siste?”.

Det var aldri, og har aldri blitt et fokus på den emosjonelle delen av å være kronisk syk. Og det er helt feil. Jeg vet så inderlig godt hva den emosjonelle delen av å være syk betyr, både i hverdag og ferie. Det påvirker deg hver eneste dag og hvert eneste minutt og time.

Det bør endres. Og det bør alle med nyoppdaget diabetes vite. Dersom dere sliter og har det tøft emosjonelt: BE OM HJELP!

LES OGSÅ: Med diabetes fulgte psykiske plager

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: