Min årlige diabeteskontroll

Min årlige diabeteskontroll

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 14.04.21 | Sist redigert: 15.09.22

Min årlige diabeteskontroll handler som regel om mine prøvesvar. Men er det virkelig alt? Vi trenger å kjempe for å få forståelse for at diabetes er mer enn å bare regulere blodsukkeret og sette insulin, det påvirker også vår mentale helse.

Her om dagen var jeg innom sykehuset på min årlige diabeteskontroll. I forkant hadde jeg levert nødvendige blodprøver og slikt. Og som vanlig så ble det et besøk der overlegen satt og stirret inn i pc-skjermen, leste av prøvesvar og vi konstaterte at alt var fint.

Annonse

Langtidsblodsukkeret ligger på det som før var 7. Noe som for meg er det beste jeg noen gang har hatt. Jeg har nå hatt diabetes i snart 40 år. Etterpå tar vi oss en liten prat om ting som jeg regner med han gjør av rutine på hver diabeteskontroll. Jeg svarer slik jeg alltid gjør. Jeg får resept på det jeg trenger og hjertet kommer til å føle seg like ungt det neste året. Det samme gjør resten av meg.

Glemmer det psykiske

For noen år siden gikk jeg på veggen så det smalt. Da var jeg mye på sykehuset og snakket med diabetessykepleierne. Det jeg savnet da, og som jeg spurte mye etter, var noen som kunne forstå hvor utslitt jeg var. Det var dessverre ingen der som kunne møte meg på disse følelsene. Det eneste svaret jeg fikk var at de brydde seg kun om det medisinske og ingenting om det psykiske aspektet av diabetes.

Det faktum at jeg nå må innse at diabetesen har innhentet meg psykisk og at jeg er i en dialog med Nav rundt dette med uføretrygd, diskuterte jeg med overlegen min. Han hadde faktisk en viss forståelse for problemet mitt. Han ønsket meg lykke til og sa at dette er nok en langvarig kamp. Satt med en følelse av at om han kunne så skulle han ha hjulpet meg mer.

LES OGSÅ: Har du fått deg en overraskelse på diabeteskontroll?

Trenger mer forståelse

Etter å ha havnet i en situasjon som jeg aldri så for meg at jeg skulle havne i, så tror jeg at vi her i landet, kanskje i hele verden ikke skjønner hva det koster å ha diabetes.

Annonse

Vi trenger å kjempe for å få forståelse for at diabetes er mer enn å bare regulere blodsukkeret og sette insulin. Vi trenger forståelse for at vi er våre egne sykepleiere som tar vare på oss selv 24/7, uten at vi får hjelp for dette.

Hva om vi sammen jobbet for en bedre psykisk diabeteshverdag?

LES OGSÅ: Betydningen av å bli sett og hørt av diabetessykepleiere

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: