Klar for nytt år og nye muligheter (Del 1)

Klar for nytt år og nye muligheter (Del 1)

Marte Haaje Jacobsen
Født i 1991, og fikk diabetes type 1 i 1996. Jeg har erfart hvor vanskelig det er å være kronisk syk, og samtidig være den typiske "flinke piken" med en hektisk timeplan. Utdannet jurist, og lidenskapelig opptatt av å reise.
Publisert første gang: 18.12.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Et nytt år bærer med seg mange forventninger. Og mange ønsker å endre livet sitt til det bedre – også kalt nyttårsforsetter. Nå har vi en ny mulighet, og jeg har tenkt til å ta med meg de gode vanene jeg har fått i løpet av 2020.

Annonse

Vi håper alle at 2021 vil bli bedre og mer forutsigbart enn 2020, men det må tiden vise. Forhåpentligvis blir situasjonen rundt Covid-19 bedre, og at vi kan leve noe friere enn hva vi gjør i dag.

Det som derimot er sikkert er at mange ønsker en endring når man går inn i et nytt år. Endring av matvaner, treningsrutiner, hvem man omgås med eller eksempelvis røykeslutt.

For min del har jeg svært sjeldent nyttårsforsett, men jeg pleier som regel å tenke at jeg skal prioritere å ha det bra og tilbringe mer tid med de som gjør meg glad. Ved nyttår i 2019 var jeg fast bestemt på at jeg skulle gjøre endel endringer i 2020, nettopp for å få det bedre med meg selv.

LES OGSÅ: Derfor hopper jeg ikke på trend-dietter

Formen er grei, men vekta for høy

Jeg skulle prioritere mat og fysisk aktivitet, og forhåpentligvis få bedre kontroll på blodsukkeret, og gå ned noen kilo i vekt. Jeg har endret mine matrutiner, og dette har jeg også skrevet et innlegg om som du snart kan lese. I hvert fall dersom du blir motivert av å lese andres erfaringer.

Annonse

Når det gjelder trening og fysisk aktivitet er det et tema som fortjener et eget innlegg. For jeg har vært «kraftig» så lenge jeg kan huske. Likevel har den fysiske formen min vært relativt god. Det har blitt prioritert å holde seg i form, selv om vekta har vist noen kilo for mye.

Da jeg derimot møtte veggen for noen år siden var det ikke lett å holde seg i form. Blodsukkeret var ustabilt som aldri før, og kiloene snek seg på en etter en. Dette spesielt da jeg slet med ekstremt mye lavt blodsukker, og en vanskelig depresjon. Da måtte jeg bare la vekt være vekt, og prioritere andre ting i livet.

Fokuset ble da å «holde hodet over vann», og ha mest mulig stabilt blodsukker i periodene det var mulig.

LES OGSÅ: Slik lykkes du med nyttårsforsettene

Nytt år og nye muligheter for livsstilsendring. Vekt, sunn mat og trening

Illustrasjonsfoto: Getty images.

Løsningen ble å gjøre én endring om gangen

Siden da har disse kiloene stått bom fast på kroppen, og det har plaget meg mye. Jeg har forsøkt gjentatte ganger å kvitte meg med dem, men når du må drikke et glass med husholdningssaft før du skal trene en halvtime, sier det seg selv at det ikke blir mange kalorier forbrent under den økten.

Det har vært så utfordrende og vanskelig at det har vært vondt å prate om det. Spesielt vondt har det vært når jeg ser venner og familie er slanke og vellykket, og jeg føler vekt og kropp henger sammen med det å være vellykket. Det er en tankegang som ikke hører hjemme noe sted, men dessverre har det vært slik.

Da jeg bestemte meg for å endre litt matvaner og rutiner i forhold til søtsaker og lignende i slutten av desember 2019, tenkte jeg at det er viktig å prioritere én ting av gangen. Jeg startet derfor ikke opp med trening før i mars 2020, for da var matrutinene allerede blitt en vane og kroppen var klar for flere utfordringer.

Hvordan nyttårsforsettet ble en livsstilsendring kan du lese om i neste innlegg.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: