Slik lykkes du med nyttårsforsettene

Slik lykkes du med nyttårsforsettene

Kristian Aune-Jensen
Er Markedssjef i Roche Diabetes Care, og har jobbet med diabetes siden 1998.
Publisert første gang: 26.12.11 | Sist redigert: 29.11.17
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hvert år når det nye året ringes inn har tusenvis av oss nyttårsforsetter vi er klare til å gå i gang med. Men ofte varer motivasjonen bare til februar. Så hvordan lykkes?

Annonse

Det nye året gir en ny start og blanke ark. Så hvorfor ikke benytte anledningen til å bytte ut dårlige vaner med nye, gode vaner?

For nyttårsforsettene handler oftest om å gjøre mer eller mindre av noe. Men dessverre ser det ut til at motivasjonen for den nye livsstilen ofte svinner hen etter en måneds tid. Ikke la det skje denne gangen også.

LES OGSÅ: Hverdagsvaner – Enkle grep for bedre blodsukkermålinger

Ikke gap over for mye – ta én endring om gangen

Studier gjennomført av Richard Wiseman psykolog ved University of Hertfordshire og forfatter av flere bøker, viser at det er flere kvinner enn menn som avlegger løfter til seg selv ved årsskiftet. Blant de mest populære nyttårsforsettene våre er å spise sunnere, spise mindre, slanke oss, drikke mindre alkohol, slutte å røyke og ikke spise godteri.

Men øverst på pallen av alle nyttårsforsetter troner økt fysisk aktivitet. Dette forsettet har også store fordeler for alle med diabetes.

Annonse

En vanlig feil mange gjør er å innføre for mange endringer på en gang. Snur du hele til værelsen på hodet vil det bli vanskeligere å lykkes. Husk at ett forsett er nok for de fleste.

Dersom du klarer å gjennomføre dette nyttårsforsettet til våren, og du føler deg trygg på at dette er en ny vane, først da kan du prøve deg på enda en ny endring.

LES OGSÅ: Mine beste tips for å unngå søtsug

 Slik lykkes du med nyttårsløftene: 

  1. Bryt ned hovedmålet i mindre, konkrete mål.
  2. Gi deg selv en belønning når et av disse delmålene er oppnådd.
  3. Fortell venner om hva du prøver å oppnå.
  4. Fokuser på fordelene ved å lykkes.
  5. Før dagbok over framskrittene du gjør.

Blant de som fulgte det første rådet, lyktes 35 prosent med nyttårsforsettene. Blant de som fulgte alle fem rådene, lyktes over halvparten med sine nyttårsforsetter, ifølge studien.

LES OGSÅ: Veien til et lettere liv trenger ikke være lang

Velg noe du er motivert til å gjøre

Du vet sikkert hvilke nyttårsforsetter som er best for deg, og ikke minst hva som vil motivere deg mest. Det beste er om du har et forsett du har tenkt på lenge. Hvis du bestemmer deg for nyttårsforsettet klokken fem på tolv, er sjansen liten for at du vil klare å gjennomføre det.

Velger du at økt aktivitet skal være ditt nyttårsforsett kan du la deg motivere av alle fordelende ved å være i bevegelse, som økt velvære, bedre livskvalitet og vektreduksjon. Fysisk aktivitet reduserer også risikoen for flere sykdommer som hjerte- og karlidelser.

Har du diabetes, vil fysisk aktivitet forbedre blodsukkeret og redusere insulinbehovet. Når du har kommet i gang vil du mest sannsynlig også bli motivert til et sunnere kosthold. Dermed kan flere av dine ønsker for det nye året bli oppfylt.

Kilder: Richard Wiseman,  forskning.no, kreftforeningen, diabetesinfo.no, Diabetesklinikken Trondheim ved Harriet Selle.

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: