5 gode grunner til å spise mer grønnsaker

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 08.10.20 | Sist redigert: 24.08.22

Hva som er et sunt kosthold? Eksperter er ihvertfall enige om at grønnsaker er bra for helsen! Her er fem gode grunner for å inkludere enda flere grønnsaker i kosten.

1. Det er blodsukkervennlig

Grønnsaker er mye mer blodsukkervennlig enn for eksempel frukt. Selv spiser jeg grønnsaker til alle måltider og ofte som mellommåltider. Det påvirker blodsukkeret minimalt, men sjekk gjerne hvor mye karbohydrater de inneholder. Det finner du lett ut på www.matvaretabellen.no eller på www.bama.no.

Annonse

LES OGSÅ: Tips til et sunt og fornuftig kosthold

2. Det er bra for miljøet

Produksjon av grønnsaker er mye mer miljøvennlig enn for eksempel produksjon av meieriprodukter og kjøtt. Hadde vi kuttet ned på kjøttspisingen og økt inntaket av grønnsaker, hadde det hatt positiv effekt på klimagasser og miljø. Se om du greier å servere enda mer grønnsaker til hovedmåltidene.

3. Det er billig

Grønnsaker er faktisk veldig billig, særlig hvis du kjøper grønnsaker etter sesong. På høsten er norske grønnsaker billige og utrolig gode! Noen grønnsaker er billige gjennom hele året som brokkoli, gresskar, squash og aubergine.

Fryste grønnsaker er alltid billig og jeg anbefaler alle å alltid ha et utvalg i fryseren. Jeg har alltid fryst brokkoli, spinat, aspargesbønner og rosenkål. Kan brukes i alt fra gryter, smoothier og som tilbehør til «vanlige» middagsretter.

LES OGSÅ: Hvordan «lure» mer grønnsaker inn i kosten?

Annonse
barn spiser grønnsaker
VÆR ET FORBILDE: Barn gjør som du gjør, og ikke som du sier. Illustrasjonsfoto: Getty images.

4. Godt for helse og vekt

Grønnsaker er veldig sunt og bra for helsen. Du skal spise ekstremt mye grønnsaker før det går utover vekt eller helse, faktisk tror jeg det er helt umulig! Tenk at du kan spise ubegrenset med grønnsaker uten at det er negativt! For de som vil gå ned i vekt, er økte mengder med grønnsaker svært gunstig. Det metter og tar opp plass i magesekken, slik at det blir vanskeligere å ta usunne valg.

5. Vær et forbilde for barna

Om du er mamma, pappa, besteforeldre, venn eller søsken, så kan du være med på å påvirke hvilke valg de rundt deg tar når det kommer til kosthold. For meg som er mamma til to gutter er det viktig å vise dem at grønnsaker er sunt og godt. Vi har alltid grønnsaker til måltidene og barna får være med å plukke ut hvilke grønnsaker de har lyst på i butikken.

Kutt opp rå grønnsaker som mellommåltid og putt alltid grønnsaker i matpakken. På sikt tror jeg barna vil ta sunnere valg når de blir større, dersom de blir tilbudt grønnsaker igjen og igjen. I sommer har norsk sommerkål vært favoritten og gått ned på høykant. Introduser barna for nye grønnsaker så ofte som mulig og prøv på igjen dersom det ikke faller i smak første gang.

LES OGSÅ: Et fornuftig kosthold – hvor vanskelig kan det være?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: