Disse søtningsmidlene er mine favoritter

Disse søtningsmidlene er mine favoritter

Magnus Aulstad
Jeg heter Magnus, er født i 1995 og kommer fra Lillehammer, hvor jeg også er bosatt. Jeg fikk diabetes type 1 som 16-åring, mens jeg bodde alene på hybel langt hjemmefra. Ved siden av å være lærerstudent er jeg lidenskapelig opptatt av trening og bruker mye tid på det!
Publisert første gang: 14.08.20 | Sist redigert: 02.05.22

Til tross for at man med den diabetestypen jeg har, diabetes type-1, kan spise tett opp mot hva man vil, gjør man veien mot et velregulert blodsukker langt enklere, dersom man passer litt ekstra på og forsøker å styre unna mat som er tilsatt store mengder sukker.

Annonse

Ofte får jeg høre at “det bare er å sette litt mer insulin”. Men alle som har diabetes vet at så enkelt er det ikke. Når jeg spiser vanlig raffinert sukker blir blodsukkeret mitt trøblete i flere timer etterpå, og ofte kjenner jeg på en følelse av “sukker-hangover” til langt utpå dagen etter. Derfor forsøker jeg å begrense meg til en dag eller to i uken. Likevel får jeg, som de aller fleste andre, søtsug innimellom. På den måten har jeg brukt mye tid på å lage egne sukkerfrie varianter av godsaker fra bunnen, noe som har gjort at jeg har prøvd mye forskjellige søtningsmidler.

LES OGSÅ: Sukker? Jada, bare med måte!

Sukrin

sukrin
Sukrin Foto: Funksjonellmat.no

Noe av det første jeg ble eksponert for etter at jeg fikk diabetes var Sukrin. Dette fordi det har 0 kalorier og fordi det ikke gir noen blodsukkerstigning på grunn av sin lave glykemiske indeks. Sukrin er basert på et sukkeralkohol som heter Erythritol, og er derfor trygt å bruke med tanke på en diabetessykdom. Blandingsforholdet er relativt likt som vanlig sukker, og konsistensen minner mistenkelig mye om helt vanlig strøsukker. Smaken, derimot, har ikke falt helt i smak hos meg. Jeg vet at mange sverger til denne varianten og er glad i maten de lager med Sukrin.

Dessverre har det aldri vært en innertier hos meg. Jeg har ødelagt mange sjokoladekaker og andre godsaker med å blande inn for mye Sukrin, fordi jeg stadig leter etter den perfekte balansen. Enten synes jeg ikke det blir søtt nok, eller så synes jeg det blir altfor søtt. Et annet problem er at man kan oppleve å få en “kald” smak i munnen av et slikt produkt. Grunnen til det er at sukkerkornene smelter på tungen, til motsetning fra vanlig sukker, noe som gir den helt ufarlige, men likevel noe ubehagelige følelsen.

LES OGSÅ: Er vi allergiske mot sukker?

Annonse

Stevia

Stevia
Stevia Illustrasjonsfoto: Pixabay

Neste variant ut for min del ble Stevia. Her var det mye enklere å få søte produkter, samtidig som man unngikk den “kalde” følelsen i munnen etterpå. Slike produkter er opptil 5 ganger så søtt som vanlig sukker, og gir heller ingen blodsukkerstigning eller inneholder noen kalorier. I alle fall har ikke jeg merket noe på blodsukkeret etter et høyt inntak. Smaken på slike produkter synes jeg er veldig god.

Et større problem er at det ofte kan gi fryktelige magesmerter. Dette slet jeg med i mange år og gikk både til lege og andre spesialister for å forsøke å finne ut hva det var. Jeg prøvde mye forskjellig mot plagene jeg hadde, men ingenting hjalp. Det var faktisk ikke før jeg ved en tilfeldighet byttet ut Stevia mot et annet produkt, at jeg forstod hvor roten til problemene var.

LES OGSÅ: Syndige og søte matnyheter

Natreen

Natreen Foto: Natreen.no

Produktet jeg gikk over til – og som jeg har holdt meg ved siden – er et søtningsmiddel man får kjøpt i vanlig dagligvarehandel. Jeg sverger nå til flytende dråper av Natreen. Denne finnes også i pulverform, men i og med at jeg stort sett blander søtningen min inn i noe, er det like greit med flytende. Dette produktet har også minimalt med kalorier, og gir en svært liten påvirkning på blodsukkeret. I tillegg er det lett å opprettholde blandingsforholdet til vanlig sukker, da toppen på de flytende flaskene fungerer som et målebeger som viser hvilken mengde som tilsvarer eksempelvis 100 gram sukker.

Jeg bruker Natreen i alt fra sjokoladekake og boller til havregrøt og pannekaker. Jeg tror faktisk ikke det går en eneste dag uten at jeg bruker dette produktet. Dersom man bytter ut vanlig sukker med noe som er så godt som kalorifritt og med en veldig lav glykemisk indeks, blir det en ganske stor forskjell i løpet av et år!

Dersom du ikke har prøvd Natreen enda, anbefaler jeg å gå til innkjøp av det og gi det et forsøk! Smaken er god. Jeg har ikke opplevd å bli “kald” i munnen, og jeg får heller ingen ubehagelige magesmerter av noe slag.

LES OGSÅ: 5 matvarer som inneholder mer sukker enn du tror

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: