Kjære diabetes, er det du som gjør meg sliten? Del 1 av 2

Kjære diabetes, er det du som gjør meg sliten? Del 1 av 2

Thomas Tjelta
Thomas er født i 1992, har tidligere studert og jobbet med IT og tar for tiden en lektorutdanning på Universitetet i Agder. Han er opptatt av en sunn livsstil, og å kombinere kosthold og trening med et balansert sosialt liv. På bloggen skriver Thomas om hvordan han tilpasser diabetes på reise og i dagliglivet, samt forskningsbaserte innlegg
Publisert første gang: 02.07.20 | Sist redigert: 31.03.22

Sliten av diabetes? Kan du kjenne deg igjen? Jeg vil dele noen av mine egne erfaringer fra et par år tilbake hvor jeg var så sliten at jeg rett og slett møtte veggen.

Året er 2017, jeg er fulltidsstudent og har to jobber. På dagtid er jeg vikar på ungdomsskole. Et vikariat jeg valgte å ta ved siden av alt annet siden det var begrenset til 3 måneder. I tillegg ville det gi verdifull erfaring. Etter undervisningstimer er ferdig går turen videre til universitetet for obligatoriske forelesninger. Og tre dager i uken går turen herfra til kontorjobb.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev

Jeg er sliten, men tenker at det skal gå fint siden det er begrenset hvor lenge jeg skal ha så lange dager. Jeg er ung, ambisiøs, og har aldri møtt veggen før. Ikke før nå.

LES OGSÅ: Sliten av diabetes

Møte med veggen

Jeg sover ikke. Det føles ihvertfall slik. Utslitt hver kveld når jeg går å legger meg, men den dype søvnen fanger meg ikke. Etter ganske mange slike netter etter hverandre, i tillegg til alt av jobb og studier, er kroppen utslitt. Jeg står opp på morgenen og svimler, klarer ikke holde fokus. Velger å bruke egenmeldingsdag og oppsøker lege.

Når jeg kommer til legen spør han hva som kan gjøre at jeg ikke får sove, og er så sliten. Jeg beskriver dagene mine de siste ukene. Legen ler nesten, og sier: “Du er ung og må huske at du har et langt liv foran deg. Du kan ikke slite deg ut i en alder av 25 år”.

Jeg er en meget aktiv person, og vant til å føle på et utømmelig lager av energi. Tanker rundt om det i det hele tatt kom til å gå å ha så lange dager, i en så lang periode, hadde selvfølgelig slått meg. Jeg tenkte derimot aldri at det ville gå så langt. Legen sykmelder meg i to uker.

Annonse

LES OGSÅ: Koronakrisen: Bekymringene påvirker diabetesen

Bevissthet

Jeg innser etter dette at jeg må ta bedre vare på meg selv. Og ta meg tid til å slappe av. På tross av at blodsukkeret har vært stabilt gjennom hele perioden beskrevet over, krever den også en del energi å holde på et stabilt nivå. Jeg sverget til meg selv at jeg aldri skulle ta på meg så mye jobb igjen. Det løftet har jeg holdt.

Sommeren 2018 ble jeg sykemeldt igjen. På tross av mye mindre arbeid og en klarere bevissthet rundt det å ta seg fridager innimellom for å slappe av. Jeg følte da på samme slitenhet. Ikke like ille som ved møte med veggen. Men jeg kjente at det var denne slitenheten som kom. Denne gangen kom det tilsynelatende ut av det blå. Legen sa det var vanlig å få tilbakefall. Og at det hos en del pasienter kan oppstå en slitenhet i tiden etter en slik episode.

LES OGSÅ: Slik håndtere jeg stress i hverdagen

Situasjonen i dag

Det har nå gått nesten to år siden sist jeg ble sykemeldt. I løpet av disse to årene har jeg periodevis slitt med energinivået. Jeg har vært, og er, veldig bevisst på å ikke overarbeide meg selv, men føler fortsatt ikke at jeg er på 100%. Jeg har derfor vært gjennom et langt løp med legen, for å utelukke alt av mulige sykdommer som kan føre til en følelse av mindre energi.

På min siste time hos legen sa hun følgende: “Hvis disse testene heller ikke fører til noe må vi begynne å vurdere hvilke andre ting det kan være. Du har diabetes type 1, og det er mange kompliserte prosesser som foregår i kroppen som kan forårsake dette.”. Dette utsagnet fikk meg til å tenke. Jeg har tross alt ikke hatt diabetes i så lang tid at jeg har sett for meg at det skal kunne skape problemer for helsen.

I årene med diagnosen har jeg i tillegg hatt god kontroll og vært aktiv. Jeg har tenkt at diabetes kan føre med seg noe mer slitenhet, da det krever jobb å kontrollere, planlegge og generelt holde styr på.

Derimot har jeg ikke før dette legebesøket tenkt at det kan være grunnen til energitapet jeg har opplevd i perioder de siste årene. Oppfatningen må kanskje revurderes, og jeg må vurdere om jobb og aktiviteter i en viss grad må trappes ned på grunn av “arbeidet” diabetes medfører.

LES OGSÅ: Stress + Diabetes = Ekstremsport

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 (0 Reviews)
Del: