Hvorfor er jeg så sliten?

Hvorfor er jeg så sliten?

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 08.04.16 | Sist redigert: 18.10.18
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Alle blir slitne fra tid til annen, diabetes eller ei. Jeg var mye sliten de første årene etter diagnosen, men trening og endring av kosthold har hjulpet mye på energien.

Annonse

Likevel har jeg dager der jeg blir sliten uten at jeg helt forstår hvorfor. Jeg har forsøkt å se etter et mønster eller årsaker. Målet er å unngå episodene der jeg plutselig mister alle krefter. Jeg har ikke lykkes ennå, men har heller ikke gitt opp!

Det kan kjennes tungt å miste energien uten å forstå hvorfor. Foto: iStock

Det kan kjennes tungt å miste energien uten å forstå hvorfor. Foto: iStock

LES OGSÅ: Hvem er energityven?

Sliten av å passe på

Av og til er jeg rett og slett sliten og lei av å ha diabetes. Dette er like mye en psykisk slitenhet som en fysisk. Jeg blir lei av å passe på hva jeg spiser og måle blodsukker. Lei av å passe på å ha med meg mat, sprøyter og måleapparat hvor enn jeg går, følinger og alt annet som følger med det å ha diabetes.

Særlig i perioder med hyppige følinger blir jeg sliten av å passe på alt. Jeg vet jeg må tenke på dette resten av livet. Det er ikke alltid like lett å akseptere, selv om jeg stort sett har et positivt fokus.

LES OGSÅ: Ikke gjør som meg

Annonse

Sliten av diabetes

Noe annet er det når selve diabetesen gjør at du blir sliten. For meg kan det oppstå helt uten at jeg forstår hvorfor. Det er som en utmattelse som kommer over meg og jeg må sette meg ned og slappe av og ikke gjøre noen ting. Jeg blir ikke trøtt, bare sliten. Som om jeg har løpt halvmaraton (det har jeg gjort og vet hvordan den følelsen er).

«Anfall» av utmattelse

Kroppen er totalt tappet for energi og jeg må bare vente til det går over. Slike «anfall» hadde jeg ikke før jeg fikk diabetes og derfor tenker jeg det har en sammenheng. Kanskje har det med at jeg blir eldre også, selv om jeg har mer energi nå enn før jeg fikk diabetes.

Heldigvis varer ikke anfallene lenge, men i perioder kan de komme hyppig og ta mye tid. Jeg ser heller ingen sammenheng i forhold til blodsukkeret. Utmattelsen kan komme uansett høyt, lavt eller fint blodsukker.

LES OGSÅ: Finn din energikilde – det hjelper på blodsukkeret

Fatigue?

Fatigue beskrives som en følelse av trøtthet, kraftløshet og mangel på motivasjon. Dette er velkjent både for kreftpasienter og de med muskel- og skjelettplager. Jeg har ikke hørt om fatigue i sammenheng med diabetes, men tenker forskjellene ikke er særlig store med tanke på hvordan jeg har det.

Fatigue er en subjektiv følelse som ikke forsvinner ved hvile eller søvn. Det er slik jeg av og til føler det. Heldigvis er det ikke så alvorlig og utbredt hos meg at jeg trenger hjelp eller råd fra lege. Til nå har jeg greid å hanskes med det selv og håper det forsetter slik.

Heldigvis kommer det lysere tider med mer energi. Dersom du sliter med langvarig utmattelse bør du kontakte lege. Foto: iStock

Heldigvis kommer det lysere tider med mer energi. Dersom du sliter med langvarig utmattelse kan det være lurt å kontakte lege. Foto: iStock

LES OGSÅ: Akkurat nå skulle jeg ønske jeg ikke hadde diabetes

Hva kan man gjøre?

For de som sliter med uforståelig utmattelse, kan det være lurt å ta det opp med lege for å få råd og hjelp. Det er viktig å ta tegnene på alvor og lytte til kroppen. Jeg har av og til prøvd å ignorere det, men da blir det bare verre både fysisk og psykisk og jeg trenger lengre tid på å hente meg inn.

Har du opplevd uforklarlig slitenhet, og hva er ditt beste råd?

LES OGSÅ: Få en energiboost

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: