Diabetesen får mindre fokus, men blir mer synlig på sommeren

Diabetesen får mindre fokus, men blir mer synlig på sommeren

Emilie Kleven
Født i 1995 og oppvokst i Brumunddal. Fikk diabetes i 2003 da jeg var 9 år gammel. Jeg ønsker å dele mine erfaringer og tanker rundt det å leve med en kronisk sykdom, både på godt og vondt. Håper at dette kan bidra til å skape større åpenhet og kunnskap rundt det å leve med diabetes.
Publisert første gang: 24.07.20 12:48

Jeg tillater meg selv å kose meg litt ekstra nå som det er sommer. Diabetesen får litt mindre fokus, samtidig som den blir mer synlig. For jeg har merket meg at diabetesen min får mer oppmerksomhet fra andre fordi jeg går med mindre klær.

Accu-Chek Mobile 7023_117980_184742

Sommeren er endelig her, og med temperaturene vi har hatt de siste ukene har jeg fått tatt årets første bad, mangedoblet inntaket av is, D-vitamin og forhåpentligvis flyttet inn i sommerklærne for godt i noen måneder.

Sommer og ferie er for mange ensbetydende med ekstra kos og flere late dager. Kanskje er man mer spontan og tar dagene litt mer som de kommer. Sånn er det i hvert fall for meg. Jeg tillater meg selv å kose meg litt ekstra nå som det er sommer, fint vær og ferie.

Selv om jeg har mange faste rutiner i hverdagen knyttet til diabetesen, synes jeg også det er viktig å slappe litt opp av og til. Vanene mine endrer seg litt nå som det er sommer og jeg har tatt fatt på en lang ferie. Men jeg har også merket meg at diabetesen min får mer oppmerksomhet nå som jeg går med mindre klær.

LES OGSÅ: Jeg kan spise et helt glass syltetøy ved føling

Diabetesen blir mer synlig for andre

Jeg har to ting som til enhver tid er festet på kroppen min. En pumpe og en sensor. Nå som jeg har fått en samboer som veldig gjerne vil hjelpe til med å skifte både pumpe og sensor, har jeg mulighet til å feste dem på steder hvor jeg tidligere ikke har kommet til selv. Bak på ryggen for eksempel. Pumpen vil da ikke være synlig selv om jeg går med t-skjorter, kjoler eller topper med korte ermer.

Sensoren har jeg alltid på armen, så den er nesten alltid synlig i sommermånedene. Og er det noe jeg merker, så er det at mengden spørsmål, blikk og oppmerksomhet jeg får, virkelig øker om sommeren. Det gjelder både på jobb og fritid.

På skolen har jeg ved flere tilfeller måtte sette av tid i undervisningen for å svare på spørsmål fra elevene. For er det noe jeg synes er viktig er det å være åpen, opplyse og avkrefte myter. Det er mange som lurer på hva jeg har på armen. Hva har skjedd med armen din? Er det vondt? Farlig? Smittsomt? Og når jeg forklarer hva det er, har de som regel enda flere spørsmål.

LES OGSÅ: Er det viktig å være åpen om diabetes med kolleger?

Diabetesen får litt mindre fokus på sommeren, men blir samtidig litt mer synlig forteller Emilie

Foto: Privat.

Ikke dårlig samvittighet for å spise is

Diabetes eller ei, jeg har bestemt meg for at jeg IKKE skal ha dårlig samvittighet for å kose meg med en is, eller to, om jeg skulle ha lyst på det i sommer. Men som med alt annet, alt med måte. Det finnes i dag mange varianter i isdisken, og man må ikke velge den med mest sukker og karbohydrater hver gang om det blir mange is i løpet av sommeren. Selv har jeg fått øynene opp for sorbet-is og saftis. Jeg tar gjerne en is med masse kjeks og sjokolade også, men prøver å variere litt.

Her hjemme har det gått mye is, og i hverdagen prøver vi stort sett å holde oss unna godterier og sukker.

Klart, noen utskeielser blir det, men redningen mange ganger har vært og ha noen sukkerfri saftis i fryseren. Dette demper det verste suget når man bare har lyst på noe søtt. Favoritten her hjemme er ispinnene fra Zeroh og Fun-light.

LES OGSÅ: Lettere å håndtere diabetesen på sommeren

Mer is, men også mer frukt og vann

Unnskyldningen for å spise ekstra mye is er ikke det eneste jeg liker med sommeren, men også at det kommer nytt utvalg av frukt og bær i butikkene. Favorittene mine er meloner av alle slag (aller helst vannmelon) og jordbær. Jeg kjøper gjerne en hel vannmelon, kutter i skiver og spiser store mengder i løpet av en uke. Ellers har jeg lagd en fruktsalat med eple, vannmelon og banan. Enten som et mellommåltid, snacks eller dessert. Nam!

Jeg er også flinkere til å drikke mer vann i denne varmen, og da er en sodastream gull verdt! Det er ekstra godt å blande litt sukkerfri saft i kullsyrevannet.

Jeg kjenner at både jeg og samboer er mer spontane og unner oss litt ekstra kos nå som det er sommer. Er det fint vær kan vi gå bort til sentrum og ta en øl i sola, kjøpe en is eller dra og bade. Sommeren er til for å nytes, og jeg synes det er deilig å kjenne på følelsen av frihet og spontanitet selv om jeg har diabetes.

LES OGSÅ: Insulinpumpebehandling med en vri – på sommerferie

diabetesen får litt mindre fokus på sommeren, men pass på pumpe når du bader

Pass på pumpe og sensor når du bader. Illustrasjonsfoto: Getty images.

Pass på pumpe og sensor når du bader

Stort sett føler jeg meg som alle andre selv om jeg har diabetes. På sommeren er sykdommen min mer synlig, men det er mange år siden jeg sluttet å bry meg om det. Det eneste jeg nå er litt ekstra oppmerksom på knytter seg til en erfaring jeg hadde under årets første bad for litt siden. Jeg hadde tatt med samboer til en liten visitt til Brumunddal og mine foreldre, og da var det klart at vi måtte teste temperaturen i Mjøsa. Det var såpass behagelig at vi måtte dra ned og bade to ganger den dagen.

Vi koste oss, svømte og hoppet fra brygga. Da vi kom hjem så jeg at insulinpumpen min hadde løsnet.

Jeg hadde nok vært uten insulin en stund, for blodsukkeret var på vei oppover og det tok noen timer før det ble normalt igjen. Tross alt, jeg koste meg masse med å bade og glemte nok for en stund at jeg har diabetes og to ting på armen som kun er festet med et plaster. Og på tross av et litt trøblete blodsukker i etterkant, gjorde jeg meg en erfaring.

Skal du bade mye i sommer og har insulinpumpe eller sensor, kan det være lurt å ha med sprøyter i back-up, ny pumpe eller sensor om den skulle falle av, eller forsterke plasteret med en teip etc.

Som lærer er jeg allerede godt i gang med ferien, og jeg ser frem til 7 deilige uker! Årets sommerferie blir mange timer i bil, stort sett tilbragt på Vestlandet. Jeg ser frem til å bli bedre kjent med min samboers familie i Stavanger og Bergen, bade, spise masse is, og for første gang besøke Kristiansand dyrepark. God sommer!

LES OGSÅ: Vanntett insulinpumpe?

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Accu-Chek Mobile
0/5 (0 Reviews)
Del: