Kjære Toasten min!

Kjære Toasten min!

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 25.06.20 | Sist redigert: 11.01.22
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Brød med smeltet ost er kanskje ikke det beste å spise for meg som har diabetes. Men jeg har et farlig begjær. Så hva gjør du når du har forelsket deg helt i en toast? Ja, da skriver du et kjærlighetsbrev.

Kjære Toasten min!
Jeg har nylig blitt kjent med deg. Du blir laget på jobben min av en veldig flink kollega. Du lukter nydelig og du smaker fortreffelig. Jeg får bare mer og mer lyst på deg, etter hvert som jeg nyter hver bit av deg.

Annonse

Du er rett og slett bare helt fantastisk.

Kjære Toasten min! Ikke vet jeg hva det er som foregår på kjøkkenet når du blir tilberedet. Kanskje det er smør på alle sidene som gjør deg så ekstra god? Kanskje det er typen ost som blir brukt? Kanskje det er krydderet som blir brukt? Eller er det rett og slett bare kjærlighet? Ikke vet jeg, det eneste jeg vet er at du er fantastisk og at jeg nyter deg til fulle.

I tillegg nyter jeg alltid mer av deg en det jeg burde, og du skaper alltid problemer for meg. Likevel klarer jeg ikke la vær å komme tilbake til deg. Gang på gang.

LES OGSÅ: La oss bli med insulinet på jobb – En godnatt historie

Karbohydrater og smeltet ost gir «pizza-effekten»

Du skjønner det, kjære Toasten min at jeg har diabetes og må sette en dose insulin hver gang jeg skal nyte deg. Men du gjør det ikke lett for meg. For det første så er du så nydelig at jeg ikke klarer å bare nyte «en liten bit» av deg. For det andre så er du full av deilig smeltet ost. Smeltet ost er nydelig, men som alt annet som er nydelig og deilig i denne verden, så er det også uforutsigbart og (nesten) farlig å nyte.

Annonse
Kjære toasten min, en deilig panini toast med smeltet ost
UIMOTSTÅELIG: Illustrasjonsfoto: Getty images.

Denne osten din skaper store problemer for blodsukkeret mitt da det foregår noen greier når du ligger og gjør deg klar i toastjernet ditt. Du blir så feit og vakker samtidig som du kødder til karbohydratene dine. Du får dem liksom til å sovne, for så å våkne et par timer senere.

Kombinasjonen av mye fett og karbohydrater gir en såkalt «pizza-effekt», der blodsukkeret mitt får en forsinket stigning. Karbohydratene dine våkner når insulinet mitt er ferdig på jobb i kroppen min. Dette fører til at jeg blir både trøtt og sliten av å nyte deg.

Men det er vel slik det er med alt som er nydelig her i livet. Det blir litt som i filmen Farlig Begjær. Det er fantastisk mens det pågår, men kan bli livsfarlig i etterkant!

LES OGSÅ: – Jeg kan nok være litt Dr. Jekyll & Mr. Hyde

Kilde: Diabetesforbundet, Spørsmål og svar: Smeltet ost og insulinbehov

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
Registrer for nyhetsbrev
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: