La oss bli med insulinet på jobb

La oss bli med insulinet på jobb

Kjell Arild Ueland
Født i 1969, pappa til 3 og har hatt diabetes type 1 siden 1981. Merker nå slitasjen som diabetesen har gitt meg, men er opptatt av trening og prøver å ha et positivt og humoristisk syn på livet.
Publisert første gang: 20.02.20
Denne artikkelen er mer enn 2 år gammel og kan derfor inneholde utdatert informasjon

Hva gjør egentlig insulinet i kroppen vår? La oss bruke fantasien litt, gi insulinet en stemme og bli med dette hormonet på en vanlig arbeidsdag i kroppen vår!

Annonse

NB! Lev med diabetes gjør oppmerksom på at artikkelen ikke er helt vitenskapelig korrekt, men bruker en lettforståelig metafor for å vise forholdet mellom insulin og sukker.

Vi starter tidlig en morgen. Mr. Insulin har sovet hele natta i en beholder inni en insulinpumpe, og har så vidt våknet. Men før han har rukket å få søvnen ut av øynene blir han plutselig dratt ut av drømmeland; slik som Karius og Baktus blir skylt ned i sluken blir Mr. Insulin dratt mot slangen som fører ham inn i kroppen til en med diabetes. Før han vet ordet av det så befinner han seg i en totalt ukjent verden.

Han er litt redd og litt forvirret, men finner snart ut at han ikke er alene. Rundt ham står flere insulinkompiser – alle like forvirret som ham. De bestemmer seg for å samle seg til én gruppe, og Mr. Insulin trer derfor naturlig inn som deres leder, idet de begynner ferden inn i ukjent land.

«Jøss, dette er nesten som å være med en av de store oppdagerne på oppdagelsesferd,» utbryter en av dem. Alle er enige – dette blir spennende.

LES OGSÅ: Ekstraordinært styremøte i «Kjell Arild AS» 

Annonse

En kamp mellom bitre fiender

Etter hvert begynner det å skje ting. Det er som om veien stopper, eller kanskje er den bare sperret av?

«Dette er en hel vegg av sukker!» Roper en av dem, ingen skjønner noen ting. Hvordan skal de komme seg forbi her? Hva skjer? Hva er dette? Trangen til å utforske og instinktet til å sloss vinner over frykten, ikke søren om de skal snu nå. De bestemmer seg derfor for å rive ned denne muren av sukker og ødelegge den, slik at de kommer seg videre på oppdagelsesreisen sin.

Sukkeret gir insulinet en god kamp, en kamp som koster insulinet masse krefter. Sukkeret er ikke av den typen som gir seg lett, og det blir store tap på begge sider. Men til slutt vinner insulinet og kan stolt og fornøyd fortsette turen videre på sin oppdagelsesferd i kroppen.

Men sukkeret viser seg å være en større fiende enn de var klar over og de blir stadig møtt av nye, høye sukkervegger som de må kjempe seg forbi. Noen ganger får de plutselig hjelp fra uventet hold.

Denne hjelpen dukker opp i form av at alt rister og beveger seg. Er det jordskjelv? Det virker som hele verden er i bevegelse, og lang der borte et sted hører de noen rare lyder. Det virker som om det er et stort troll som puster og peser. Nesten som om dette trollet driver og løper.

LES OGSÅ: Kjære diabetes, dette er mitt inkassokrav

Hæren krymper

Tiden går og insulingjengen beveger seg lenger og lenger inn i ukjent terreng. De begynner å bli slitne av å sloss og de mister stadig noen av gjengen. Gjengen blir mindre og mindre og plutselig er Mr. Insulin helt alene. Han kan høre et par andre gjenger rundt seg som han antar er gjenger med Insulin som har det akkurat slik som ham; kastet ut i en ukjent verden for å gjøre en jobb som ingen fortalte han noen ting om. Og nå er han helt alene i denne ukjente verden

Plutselig står det en ny vegg med sukker framfor han. Han skjønner at denne gangen er det over, slaget er tapt. Han kan umulig overvinne så mye sukker alene. Han gir opp og håper det kommer noen andre insulinvenner bak han som kan ta denne kampen…

Snipp, snapp snute, så var eventyret (og insulinet) ute.

LES OGSÅ: Hvordan forklare diabetes? Tenk deg at jeg er en bil

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: