Slik blir du glad i å løpe!

Slik blir du glad i å løpe!

Kristi Herje Haga
Kristi har hatt diabetes type 1 siden 2006. Hun er mamma til to gutter – Oliver (født i 2004) og Martinus (født i 2009). Kristi er opptatt av hvordan trening og kosthold positivt påvirker hennes mestring av diabetes.
Publisert første gang: 06.03.20 | Sist redigert: 26.02.24

Da jeg startet å løpe hadde jeg aldri løpt før i mitt liv. Jeg trodde ikke det var noe for meg. Så feil kunne jeg ta. Her er mine beste tips for å bli glad i å løpe!

Første gang jeg skulle prøve meg på løping, greide jeg 200 meter på tredemølla. Kroppen min var ikke vant med å komme opp i puls og jeg ble fort sliten. Jeg tok den tiden jeg trengte for å bli vant til både løping, komme opp i puls og like både tredemølle og å løpe ute. Jeg begynte med 200 meter og økte litt hver gang. Det er lettere å ha jevn progresjon på en tredemølle, men løper/går du en fast rute ute, er det også enkelt å følge med på progresjonen.

Annonse

Husk det er kun deg selv du «konkurrerer» mot og ta det i ditt eget tempo. Blodsukkeret vil oppføre seg annerledes når du begynner å trene kondisjon. Vær obs på det og ta med deg noe å spise på hvis du løper ute.

Sett deg små mål

I tillegg til jevn progresjon kan det være lurt å sette seg små mål. Det kan være at du skal løpe litt lengre uke for uke, eller at tempoet skal opp. Prøv å sette deg realistiske mål. Da mister du ikke  motet dersom du ikke når målene. Et tips kan være å ha små mål på ukes eller månedsbasis, og større mål på lengre sikt. Da jeg startet å løpe, satt jeg meg som mål å løpe sentrumsløpet i Oslo (10 kilometer) i løpet av to år. Etter fire år hadde jeg også løpt halvmaraton. Det er noen år siden nå, men i år har jeg meldt meg på halvmaraton i Gøteborg.

LES OGSÅ: Slik kommer du i gang med trening

Lag deg en løpeliste med musikk

Musikk er viktig for meg når jeg løper. Den skal gi meg energi og lyst til å yte. Jeg har flere spillelister jeg veksler mellom. Nå bruker jeg Spotify og der ligger det også mange ferdige spillelister som også er fine. Av og til hører jeg på podkaster også, særlig når jeg løper lengre turer i roligere tempo. Løper jeg på tredemølla hjemme, kan jeg også se på en serie eller film. Men stort sett går jeg for musikk i ni av ti tilfeller.

LES OGSÅ: Trening som stressavlastning

Annonse

Pulsklokke/måling av øktene

Jeg er glad i å måle fremgang og logge øktene mine. Jeg har en pulsklokke som registrerer antall skritt i løpet av en dag, søvn og puls.  Det finnes mange ulike modeller på markedet og prisforskjellene er store. De fleste har bruk for en pulsklokke eller aktivitetsarmbånd med enkle funksjoner, og de koster rundt tusenlappen. For meg har det vært stor motivasjon å ha en pulsklokke der jeg kan følge med på puls under trening og den totale aktiviteten i løpet av dagen. Blir du motivert av å sette deg mål og følge med på hvor mye du beveger deg, anbefaler jeg å investere i en pulsklokke eller et aktivitetsarmbånd.

LES OGSÅ: Kunne dette blitt den perfekte diabetesapp?

Tenk positivt – løping er egentid!

Jeg vet det er tøft å komme i gang med løpingen. Jeg har vært der selv. I en travel hverdag så liker jeg å se på løpingen som min egentid. Jeg føler jeg restarter meg selv når jeg løper, og er alltid fornøyd etter en økt. Jeg tenker også mye når jeg løper. Mine beste ideer har kommet under en løpeøkt. Og blir du glad i å løpe så kan du gjøre det så å si overalt. På reise, ferie og i hverdagen. Det eneste utstyret du trenger er joggesko. Praktisk og billig!

LES OGSÅ: Ja, intensiv trening påvirker blodsukkeret!

Innholdet på dette nettstedet er skrevet av og for et nordisk publikum, og kan inneholde kilder, detaljer eller informasjon som tar utgangspunkt i et annet land eller region enn ditt eget.

Annonse
0/5 0 tilbakemeldinger
Del: